Autoritățile de la Viena au decis să expulzeze patru diplomați ruși. Decizia Austriei a luat prin surprindere pe toată lumea, deoarece țara a fost neutră în mod tradițional față de Rusia înainte de războiul declanșat asupra Ucrainei.

Patru diplomați ruși sunt expluzați din Austria

Ministerul de Externe din Austria a anunțat că patru diplomați ruși vor fi expulzați din țară, după ce aceștia au acționat „într-o manieră incompatibilă cu statutul lor diplomatic”. Autoritățile de la Viena le-au oferit un termen limită până pe 8 februarie.

„Aceste persoane sunt invitate să părăsească teritoriul Austriei cel mai târziu pe 8 februarie”, a adăugat Guvernul.

La nivel bilateral, Rusia are un important dispozitiv diplomativ în Austria, dar și pentru reprezentarea pe lângă Națiunile Unite și OSCE. Unii experți sunt de părere că, după Războiul Rece, Austria a fost un loc prielnic pentru spionajul internațional, iar fenomenul expulzărilor diplomatice a fost întâlnit extrem de rar.

În martie 2018, Austria s-a opus Marii Britanii și majorității statelor europene când a venit vorba despre expulzarea unor diplomați ruși ca urmare a presupusei otrăviri a fostului spion Serghei Skripal. Autoritățile de la Viena au decis să expulzeze un diplomat rus care a fost acuzat de spionaj în august 2020. Această decizie a fost o adevărată premieră în istoria Austriei, care era văzută ca o punte între Est și Vest.

Pe 7 aprilie 2022, autoritățile de la Viena au anunțat expulzarea a trei angajați ai Ambasadei Rusiei la Viena și a unui angajat al Consulatului General al Rusiei la Salzburg. Acest lucru a fost decis în cadrul unei acțiuni coordonate a țărilor europene după masacrul cu Bucha.

Estonia îl expulzează pe Ambasadorul Rusiei la Tallinn

La finalul lunii ianuarie, ministerul Afacerilor Externe din Estonia a declarat că a luat decizia de a-l expulza pe Ambasadorul Rusiei la Tallinn, după ce anterior aceeași decizie a fost luată de autoritățile de la Moscova. Estonia spune că respectă principiul reciprocității și recurge la aceeași măsură.

Citeste si:
Austria menține dreptul de veto pentru aderarea României la Schengen
Austria menține dreptul de...

„Respectăm principiul reciprocităţii în relaţiile cu Rusia”, a anunțat luni într-o postare pe Twitter Ministerul estonian al Afacerilor Externe.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.