Bulgaria, cea mai săracă țară a Uniunii Europene, a salvat Ucraina în secret, în momente cruciale - primele luni de război. Oficialii bulgari au trimis combustibil, armament și muniție sovietică pentru a fi folosite pe front. În acest timp, Sofia, chiar dacă avea stocuri de armament din epoca sovietică, nega implicarea în furnizarea proviziilor. Implicarea României și motivul pentru care secretul a fost menținut până acum.

Ucraina, salvată în primele luni de război de Bulgaria, cea mai săracă țară din UE

Secretul a fost păstrat din cauza politicienilor pro-ruși din guvernul Bulgariei. În acest fel, livrările s-au făcut prin firme private, care au intermediat transporturile. Armele și munițiile erau duse pe cale terestră prin România sau Ungaria. De menționat este că noi n-am recunoscut niciodată nici transporturile, nici livrările.

De asemenea, avioane cargo încărcate făceau curse frecvent între Bulgaria și Polonia. Ele aterizau la 70 de kilometri de granița cu Ucraina, pe un aeroport păzit bine de NATO.

De la începutul războiului în Ucraina și până în iunie, înainte ca Guvernul de la Sofia să fie înlăturat prin moțiune de cenzură, Bulgaria a exportat armament în valoare de aproape 2 miliarde de euro. Bulgaria era și unul dintre cei mai mari exportatori de motorină în Ucraina. Uneori, asigura și 40% din necesarul țării invadate de forțele moscovite.

Combustibilul provenea de la o rafinărie operată de o filiată a grupului rusesc Lukoil, localizată la malul Mării Negre, lângă Burgas. Angajații de acolo, care condamnau războiul lui Putin, au fost de acord ca jumătate din combustibilul produs de ei să fie livrat în Ucraina. Acțiunea s-a făcut prin companii străine intermediare, iar combustibilul era transportat regulat prin România.

Susținerea Bulgariei a fost remarcată și de Rusia. Prin urmare, din luna mai 2022, Bulgaria a fost ținta mai multor atacuri cibernetice, iar Kremlinul ar fi încercat, în repetate rânduri, să mituiască mai mulți deputați, cât și să se infiltreze printre autorități.

În intervalul martie - iunie, țara vecină a expulzat aproximativ 70 de angajați ai ambasadei Rusiei la Sofia, pentru spionaj. Tocmai în decembrie parlamentul bulgar a hotărât să recunoască oficial livrările de arme în Ucraina.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Ianuarie 2023 - 12 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.