Procuratura specializată bulgară a iniţiat joi o operaţiune pentru descoperirea unor agenţi din cadrul Agenţiei Statale de Securitate Naţională (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei. Aceștia sunt suspectaţi că transmit informaţii Rusiei, relatează presa locală citată de agenţiile EFE şi BTA.

Procuratura bulgară caută spioni ruși în serviciul de contraspionaj

Șefa procuraturii specializate, Valentina Madzarova, a confirmat că au fost efectuate percheziții în cadrul respectivului serviciu, fără a da amănunte. Surse din cadrul DANS au transmis că operațiunea a fost declanșată deoarece această instituție însăși suspectează că are angajați care spionează pentru Rusia.

„Investigăm în prezent, împreună cu DANS, o celulă foarte serioasă de spioni ruşi care a fost formată în Bulgaria şi pe care o vedem că acţionează în mai multe medii şi direcţii” a declarat joi premierul Kiril Petkov, înaintea relatărilor despre operaţiunea evocată de presă.

„Agenţii ruşi din Bulgaria acţionează pentru a nu exista relaţii bune între Sofia şi Skopje” a susţinut Petkov, referindu-se la disputele pe care Bulgaria le are cu Macedonia de Nord în chestiuni istorice şi privind limba.

„Ei acţionează şi pentru a nu exista o perspectivă europeană pentru Balcanii Occidentali, o regiune care riscă să devină al doilea punct de conflict legat de războiul din Ucraina'', a mai spus premierul bulgar, după ce, în urmă cu două săptămâni, 10 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi din Bulgaria.

Kiril Petkov a ajuns premier după o campanie electorală în care a mizat pe un mesaj puternic anticorupție într-o țară care are legături strânse cu Rusia, dar a cărei popor este revoltat de corupția extinsă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Aprilie 2022 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.