Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot pentru a o ajuta să-şi consolideze spaţiul aerian, după ce săptămâna trecută o rachetă a căzut pe teritoriul polonez, a afirmat duminică ministrul german al apărării Christine Lambrecht.

Germania va oferi Poloniei un sistem de apărare Patriot

După incident, executivul german anunţase deja că va ajuta Polonia în misiuni de poliţie aeriană cu avioane Eurofighter.

„Am oferit Poloniei sprijin în securizarea spaţiului aerian - cu avioanele noastre Eurofighter şi cu sistemele de apărare aeriană Patriot”, a declarat Lambrecht pentru publicaţiile Rheinische Post şi General Anzeiger.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că alianţa nord-atlantică nu are "niciun indiciu" că o lovitură cu rachetă care a ucis marţi doi oameni în Polonia ar fi fost un atac deliberat, dar a adăugat că Rusia este, în ultimă instanţă, responsabilă pentru acest incident.

Sisteme de apărare aeriană cu baza la sol, precum Patriot, sunt concepute pentru a intercepta rachetele ofensive. NATO şi-a consolidat apărarea aeriană în flancul său estic după începerea invaziei militare ruse în Ucraina în 24 februarie.

Germania avea 36 de sisteme Patriot atunci când se afla ea însăşi în flancul estic al NATO, în timpul Războiului Rece. În prezent, forţele germane dispun de 12 unităţi Patriot, dintre care două sunt desfăşurate în Slovacia.

O rachetă a lovit o fermă din satul polonez Przewodow, la circa 6 km de frontiera cu Ucraina, la ora locală 15:40 (14:40 GMT) marţi, ucigând două persoane, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Polonia a fost lovită de o rachetă rusească

Prima rachetă a căzut în Polonia la ora locală 16:40. Proiectilul a lovit satul Przewodów, aflat la aproape zece kilometri de granița Ucrainei cu Polonia. Doi fermieri au fost uciși. La aproape patru ore de la impact, toată lumea a aflat că o rachetă de fabricație rusească a lovit pentru prima oară în istorie un teritoriu NATO.

Citeste si:
Anca Neacșu a sărit în apărarea lui Theo Rose în scandalul cu Irina...
Anca Neacșu a sărit în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.