Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a acuzat marți România cu privire la restituirea bunurilor naționalizate de fostul regim comunist, pe care o consideră insuficient de eficace.

CEDO acuză România pentru restituirea bunurilor naționalizate

România a fost atenționată și anterior în legătură cu această problemă destul de delicată. Chiar și așa, în 2013 România a adoptat o lege nouă prin care a permis persoanelor ale căror bunuri au fost naţionalizate să obţină o restituire sau o despăgubire, "mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen", a transmis tribunalul Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg.

În 2017, CEDO a fost sesizată de 53 de cetăţeni români care au obţinut o hotărâre definitivă, care a fost de partea lor, cu privire la emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii în schimbul terenurilor confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989.

CEDO spune că aceștia nu au mai primit titlurile de proprietate și nici nu și-au întors bunurile.

"În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient", a indicat curtea într-un comunicat de presă.

CEDO consideră că această neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanţele judecătoreşti şi lipsa unui recurs efectiv în această privinţă au dus la impunerea reclamanţilor a unei poveri individuale excesive. Organizația vrea ca România să continuie demersurile pentru a-și conforma legislația.

"Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente", insistă CEDO.

Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Astfel, România a fost condamnată să achite reclamanţilor niște despăgubiri de până la 10.000 de euro pentru daune morale.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Noiembrie 2022 - 05 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.