Întreruperi de electricitate „fără precedent” sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a transmis vineri operatorul privat ucrainean DTEK.

Ucraina: Întreruperi de electricitate „fără precedent” în Kiev

„Din nefericire, întreruperi mai severe şi mai lungi vor fi aplicate în zilele următoare”, a anunţat departamentul regional DTEK.

„Sistemul energetic al ţării a suferit noi pagube”, a transmis DTEK, vorbind despre 'un deficit la nivelul a 30% din consumul pentru Kiev'.

De mai bine de două săptămâni, Rusia și-a înmulțit atacurile împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei, lucru care a provocat distrugerea a cel puțin o treime din capacități.

Drept urmare și pentru a evita ca întreaga rețea de distribuție să se congestioneze, zilnic sunt impuse tăieri de electricitate de câteva ore în mai multe regiuni, îndeosebi la Kiev. Un nou program de întreruperi va fi dezvăluit în zilele următoare, a spus Saharuk.

„Previn că nu va fi plăcut pentru că numărul de ore în care va trebui să rămânem fără electricitate va trebui crescut. Din nefericire, nu există altă soluţie până la repararea de infrastructuri”, a adăugat el.

Joi, guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a chemat populaţia locală să se pregătească pentru „întreruperi de electricitate de urgenţă pe termen nedeterminat” şi să „consume electricitate cu moderaţie”.

„Situaţia rămâne tensionată şi este, din nefericire, prea devreme pentru a vorbi despre o stabilizare a sistemului”, a scris el vineri pe Telegram.

Activele ruse confiscate în Ucraina ar putea fi folosite pentru reconstrucție

Activele aparţinând cetăţenilor ruşi şi belaruşi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie după război, a indicat vineri ministrul de finanţe Serhii Marcenko.

Citeste si:
Ninsori abundente așteptate la Kiev, unde alimentarea cu...
Ninsori abundente așteptate...

Guvernul ucrainean a îngheţat active ruse şi belaruse în valoare de circa 44 miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, potrivit Biroului pentru Securitate Economică, o agenţie de stat.

„Căutăm în prezent resursele necesare pentru refacerea critică”, a declarat Marcenko pentru postul public Suspilne, propunând crearea unui fond special ca unică sursă bugetară pentru reconstrucţie.

„Banii confiscaţi pe teritoriul Ucrainei de la cetăţeni ruşi şi belaruşi pot fi implicaţi în acest fond”, a adăugat el, fără a da alte detalii.

Oficiali ucraineni spun că guvernul va avea nevoie să cheltuiască în jur de 38 miliarde de dolari pentru reconstrucţie doar în 2023. Costurile totale ale reconstrucţiei au fost estimate la 750 miliarde de dolari.

Citeste si:
Un elicopter s-a prăbușit lângă o grădiniță din Brovarî
Un elicopter s-a prăbușit...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Octombrie 2022 - 08 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.