Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri seară că lupte extrem de puternice se dau lângă Bahmut, oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei. Aceasta este o țintă prioritară pentru armata rusă de luni întregi. 

Lupte puternice se țin în apropiere de Bahmut, în regiunea Donețk din estul Ucrainei

„Situaţia din prima linie nu cunoaşte schimbări semnificative. În regiunea Doneţk, lângă Bahmut şi Avdiivka, au loc lupte extrem de acerbe", a spus preşedintele ucrainean în intervenţia sa zilnică difuzată pe reţelele de socializare.

Marţi, şapte civili au fost ucişi şi alţi trei au fost răniţi în Bahmut, potrivit guvernatorului regional Pavlo Kirilenko. Luptele sunt dezlănţuite în zonă, forţele ruse fiind disperate să obţină victorii după mai multe eşecuri de la începutul lunii septembrie.

„Ocupanţii ruşi au pierdut deja atât de multe echipamente, aviatice şi altele, cât majoritatea armatelor lumii pur şi simplu nu au şi nu vor avea niciodată în serviciu”, a asigurat preşedintele Zelenski. Potrivit acestuia,„Rusia nu va putea compensa aceste pierderi".

Liderul ucrainean a denunţat din nou „nebunia comandamentului rus” care „trimite zi după zi oameni la moarte” şi care este vizibilă, în opinia sa, în special în estul ţării.

NATO: Amenințările nucleare ale Rusiei nu vor descuraja sprijinul pentru Ucraina

Amenințările nucleare din partea Rusiei nu intimidează NATO să susțină Ucraina, a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO nu va fi intimidată sau descurajată să sprijine dreptul Ucrainei la autoapărare atât timp cât este necesar", a afirmat Jens Stoltenberg după întrevederea cu premierul României, Nicolae Ciucă.

„Majoritatea războaielor se termină la masa negocierilor" şi NATO ştie ce poate obţine Ucraina prin negocieri, depinde de succesul ţării pe câmpul de luptă, a menţionat Stoltenberg.

Citeste si:
Lupte raportate în Bakhmut și Soledar din regiunea Donbas, Ucraina
Lupte raportate în Bakhmut și...

„Cu cât Ucraina este mai puternică pe câmpul de luptă, cu atât este mai probabil să avem o soluţie politică care să asigure că Ucraina prevalează ca o naţiune suverană independentă în Europa", a adăugat responsabilul

Putin acuză Ucraina de planuri cu o „bombă murdară”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia are cunoştinţă despre planurile Ucrainei de a utiliza o „bombă murdară”. Oficialul a reluat o acuzație nefondată în mod repetat de Moscova în ultimele zile.

„Rusia dispune de informaţii potrivit cărora Ucraina pregăteşte un atac cu bombă murdară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat ce fel de măsuri va lua Moscova după ce 'a prezentat dovezi' în reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, desfăşurat cu uşile închise marţi seara, că Ucraina ar intenţiona să detoneze o 'bombă murdară', potrivit agenţiei de presă oficiale TASS.

Citeste si:
ISW: Iarna nu va opri înaintarea trupelor ucrainene. Care va fi...
ISW: Iarna nu va opri...

„Noi avem informaţii care arată că Ucraina se pregăteşte să comită o diversiune teroristă” , a insistat Peskov, adăugând că Federaţia Rusă „va continua viguros să-şi prezinte punctul de vedere în faţa comunităţii internaţionale pentru a o incita să ia măsuri active în ceea ce priveşte prevenirea unui astfel de comportament iresponsabil al regimului de la Kiev”.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Octombrie 2022 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.