Pentagonul a informat marţi că Rusia a anunţat Statele Unite despre planurile de a organiza exerciţii ale forţelor sale nucleare, refuzând să ofere detalii suplimentare despre aceste exerciţiile care este de aşteptat să includă teste ale unor rachete balistice.

Pentagon: Rusia a informat SUA despre planurile sale de a realiza teste nucleare

„SUA au fost notificate şi, aşa cum am subliniat anterior, acesta este un exerciţiu anual de rutină al Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene, generalul de brigadă Patrick Ryder, într-un briefing de presă. „Aşadar, în acest sens, Rusia îşi respectă obligaţiile de control al armelor şi angajamentele de transparenţă în a face aceste notificări".

Statele Unite au spus că se aşteaptă ca Rusia să testeze rachete în timpul exerciţiilor anuale „Grom" ale forţelor sale nucleare strategice, menţionând că în trecut au fost testate rachete balistice intercontinentale. Conform Noului Tratat START, Rusia este obligată să notifice în prealabil astfel de lansări de rachete, potrivit oficialilor americani.

Retail jobs

Exerciţiile reprezintă o potenţială provocare pentru Statele Unite şi aliaţii săi, deoarece preşedintele rus Vladimir Putin a tulburat apele cu privire la intenţiile sale după ce a ameninţat în mod deschis să folosească arme nucleare pentru a apăra Rusia în invazia sa în Ucraina. Oficiali occidentali şi-au exprimat încrederea în capacitatea lor de a discerne diferenţa dintre un exerciţiu rusesc şi orice decizie a preşedintelui Putin de a da curs ameninţărilor sale nucleare.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a subliniat importanţa respectării unor astfel de cerinţe de notificare.„În timp ce Rusia se angajează într-o agresiune neprovocată şi o retorică nucleară nesăbuită, aceste măsuri de notificare asigură că nu suntem luaţi prin surprindere şi reduc riscurile unei percepţii greşite”, a spus Price, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Citeste si:
SUA: Republicanii au câștigat majoritatea în Camera...
SUA: Republicanii au câștigat...

Biden avertizează că un atac nuclear rus ar fi o „greșeală uriașă”

Preşedintele Joe Biden a avertizat marţi că utilizarea de către Rusia a unei arme nucleare ar fi o „greşeală enorm de gravă”, în contextul în care Moscova susţine că Ucraina pregăteşte o „bombă murdară”, o afirmaţie dezminţită de Kiev şi de ţările occidentale.

„Rusia ar face o greşeală extrem de gravă dacă ar folosi o armă nucleară tactică”, a spus preşedintele SUA.

O bombă radiologică sau „bombă murdară" constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei.

Pentagonul a avertizat Rusia că utilizarea unei astfel de bombe ar avea repercusiuni.„Dacă Rusia ar folosi arme nucleare sau o bombă murdară, ar exista consecinţe", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder.

Citeste si:
Zelenski, despre rezistența poporului ucrainean: „Luptăm până la...
Zelenski, despre rezistența...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Octombrie 2022 - 04 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.