Statele Unite ale Americii (SUA) au interceptat luni două bombardiere ruseşti Tu-95 în apropiere de coasta Alaskăi, conform unui anunţ făcut marţi de Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD).

Două bombardiere rusești interceptate de SUA în largul Alaskăi

Două avioane de vânătoare „au interceptat două bombardiere ruseşti Tu-95 Bear-H care intrau în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska", potrivit comunicatului NORAD.

Avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au intrat în spaţiul aerian al Statelor Unite sau al Canadei", a precizat comandamentul nord-american.

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata uneia sau mai multor ţări, dincolo de spaţiul său aerian naţional, pentru a avea un timp de reacţie suplimentar în cazul unei manevre ostile. Cea a Alaskăi se extinde la aproximativ 320 km de coastă, transmite AFP, citat de Agerpres.

Într-o perioadă de tensiuni între SUA și Rusia, ca urmare a amenințărilor nucleare din partea Moscovei, armata americană a clarificat că activitatea rusească în zona de identificare a Statelor Unite „nu este considerată o amenințare sau o provocare”. Interceptări ale unor aeronave rusești în această zonă foarte aproape de extremul orient rus sunt relativ dese.

„NORAD foloseşte o apărare multi-stratificată cu sateliţi, radare la sol, radare de bord şi avioane de luptă pentru a identifica orice aeronavă şi a recunoaşte orice acţiune inadecvată”, a avertizat totuşi armata americană.

„Suntem pregătiţi să folosim o serie de opţiuni pentru a apăra suveranitatea Americii de Nord şi a Arcticii”.

Ucraina vrea să ceară Israelului sisteme de apărare antiaeriană

Ucraina a afirmat că vrea să ceară Israelului sisteme de apărare sofisticate într-o încercare de a se proteja împotriva atacurilor cu drone și rachete ale Rusiei.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Ucraina va trimite astăzi (marţi - n.r.) un mesaj oficial guvernului din Israel cu solicitarea de a echipa de urgenţă Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană", a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, conform media de la Kiev.

„Dacă politica Israelului este cu adevărat de a contracara acţiunile distructive ale Iranului, atunci este timpul ca Israelul să fie oficial de partea Ucrainei", a spus şeful diplomaţiei ucrainene.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2022 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.