Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit telefonic miercuri cu mai mulţi lideri occidentali pentru a cere sprijin împotriva Rusiei, care este pe cale să anexeze mai multe regiuni din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski contactează direct lideri occidentali pentru a cere sprijin împotriva Rusiei

Liderul de la Kiev a discutat cu oficiali de cel mai înalt nivel din Regatul Unit, Canada, Germania, Turcia și alte țări, cerând mai mult sprijin militar și sancțiuni mai dure împotriva Moscovei. Ulterior, le-a mulțumit acestora pentru susținere.

După convorbirea cu şefa guvernului britanic, Liz Truss, liderul de la Kiev a scris pe Twitter că „apărarea şi ajutorul financiar pentru Ucraina trebuie intensificate, ca reacţie”. Într-un alt dialog, președintele a obținut promisiunea cancelarului german Olaf Scholz că sprijinul financiar, politic și umanitar al Berlinului pentru Ucraina nu se va sfârși.

Scholz a completat că Germania va continua să susțină, chiar și cu armament, apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, a transmis un purtător de cuvânt al guvernului german.

„Vă mulţumesc tuturor pentru sprijinul clar şi fără echivoc. Vă mulţumesc tuturor că ne înţelegeţi poziţia", a declarat ulterior Zelenski într-un mesaj video transmis miercuri noaptea. „Ucraina nu poate şi nu va tolera nicio încercare a Rusiei de a ocupa vreo parte a pământului nostru”, a mai spus el.

Ucraina și Occidentul au condamnat ca simulacre de consultare populară referendumurile ilegale din regiunile ucrainene Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson, prin care Rusia încearcă să justifice anexarea acestora.

Ucraina: Washingtonul nu va recunoaște niciodată anexările Rusiei

„Nu vom recunoaşte niciodată aceste tentative ilegale şi ilegitime de anexare", a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, după organizarea în Ucraina a unor „referendumuri" denunţate de Kiev şi Occident.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Karine Jean-Pierre asigurat că Statele Unite şi aliaţii lor pregătesc sancţiuni economice „suplimentare" împotriva Moscovei, care a afirmat miercuri că cele patru regiuni ucrainene aflate sub controlul său au făcut „o alegere liberă în favoarea Rusiei".

În acelaşi timp, Moscova a accelerat miercuri pregătirile pentru anexarea unei părţi a Ucrainei, publicând rezultatele acestor „referendumuri" de alipire la Rusia, conform Reuters, citat de Agerpres. Șeful de stat rus Vladimir Putin ar putea proclama integrarea acestor regiuni în cadrul Federaţiei Ruse în cursul unui discurs aşteptat în zilele următoare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 05 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.