Polonia a anunțat că nu se va transforma în adăpost pentru rușii care fug din țară după ce Vladimir Putin a dat ordin de mobilizare parțială a populației. Sute de bărbați au încercat deja să treacă granița și să părăsească țara, însă o mare parte dintre aceștia au fost reținuți.

Polonia nu va adăposti rușii care fug din țară

”Nu vom permite unui grup de ruşi să intre în Polonia în mod generalizat, nici măcar acelora care susţin că ei fug de mobilizare”, a declarat viceministrul de interne polonez Maciej Wasik.

Acesta a declarat că frontierele Poloniei nu vor fi deschise pentru refugiul bărbaților ruși. Autoritățile poloneze sunt gata să facă excepție doar în cazul persoanelor care pot dovedi că asupra lor se aplică torturi sau persecuţii din motive politice în Rusia, doar în asemenea caz se vor putea aplica regulile privind azilul în Polonia şi persoanele respective vor putea beneficia de protecție pe teritoriul polonez.

Decizia Poloniei vine la scurt timp după ce Finlanda a luat aceeași decizie. Miniștrii finlandezi au anunțat că guvernul va interzice turiștilor ruși să traverseze granița în următoarele zile. De asemenea, și țările baltice Letonia, Lituania și Estonia au anunțat că își vor închide frontierele pentru cei care încearcă să fugă din țară după anunțul de mobilizare parțială.

Reuniune de urgență a membrilor UE

„Aspirația și scopul este de a reduce semnificativ numărul de persoane care vin în Finlanda din Rusia”, a declarat președintele Finlandei, Sauli Niinistö.

Uniunea Europeană a anunțat o reuniune de urgenţă care va avea loc luni la Bruxelles pe marginea problemei rușilor care sunt mobilizați forțat pentru a merge la război și încearcă să fugă din țară și să intre în state membre UE.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat ordin în țară pentru o mobilizare parţială a rezerviştilor, tensionând situația și mai mult și instalând panică și haos în rândul cetățenilor. Oamenii au dat bir cu fugiții la scurt timp de la anunțarea ordinului, însă mulți dintre aceștia au fost reținuți și întorși înapoi.

Citeste si:
Discursul lui Joe Biden, așteptat de o lume întreagă: „Hamas şi...
Discursul lui Joe Biden,...

Putin a atenționat țările lumii că Rusia este gata să folosească orice metodă de a-și apăra teritoriul și cetățenii țării, inclusiv mijloace nucleare.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Septembrie 2022 - 06 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.