Uniunea Europeană a adoptat decizia prin care cetățenii ruși nu vor mai putea obține vizele europene atât de ușor ca înainte. Hotărârea a intrat în vigoare începând de luni.

Vizele europene nu vor mai fi emise atât de ușor pentru cetățenii ruși

Săptămâna trecută, Consiliul European a adoptat decizia de a suspenda acordarea de vize cetățenilor ruși. Prin această măsri, numărul vizelor emise pentru ruși se va reduce semnificativ. Vizele erau eliberate pentru Spaţiul Schengen, care include 22 de state din UE şi alte patru ţări europene.

Totodată, taxa de înscriere pentru viza Schengen se va majora de la 35 de euro la 80 de euro şi vor fi necesare mai multe documente pentru perfectarea vizei. Timpul de procesare a acesteia se va mări și vor exista și restricţii cu privire la vizele pentru intrăti multiple.

Noile condiții mai stricte pentru obținerea vizelor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la anularea vizelor actuale. Cu această ocazie, statele membre UE vor avea mai multă libertate și o bază mai puternică pentru a analiza cererile și detaliile solicitării vizelor.

De asemenea, UE va rămâne deschisă la solicitările persoanelor care călătoresc din motive urgente, în special familiile cetăţenilor UE, jurnalişti, disidenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Statele pot reduce sau exclude total taxele de viză pentru membrii din aceste categorii.

Acordul de perfectare a vizelor între UE şi Rusia a fost stabilit în 2007. Acesta însă a fost suspendat pentru oameni de afaceri, politicieni și alte categorii la scurt timp după declanșarea războiului din Ucraina. UE a propus în repetate rânduri suspendarea eliberării vizelor pentru cetățenii ruși după ce forțele armate ruse au invadat teritoriul Ucrainei și au dat dovadă în repetate rânduri de ostilități și acte criminale la adresa popurului ucrainean. Această măsură a fost propusă în pachetul de sancțiuni adoptate de UE, însă până acum acesta nu a fost adoptat.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.