​Charles al III-lea va fi proclamat în mod oficial rege de către Consiliu de Succesiune, după ce Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață în urmă cu câteva zile. Ceremonia istorică va avea loc la Palatul St James. Ceremonia este televizată.

Charles al III-lea este proclamat oficial Rege al Marii Britanii

La ceremonia de proclamare vor participa toţi membrii Consiliului Privat, un grup de consilieri ai suveranului care există din vremea regilor normanzi. Consiliul numără 700 de membri, majoritatea fiind foşti şi actuali politicieni, însă doar 200 de membri vor fi convocaţi. Aceștia se vor reuni iniţial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunţa moartea suveranei.

Grefierul Consiliului va citi cu voce tare testul Proclamaţiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles în calitate de rege - Charles al III-lea. Proclamaţia este semnată de un grup din care fac parte Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.

În cadrul ceremoniei, Lordul Preşedinte va face apel la linişte şi va citi şi celelalte aspecte aferente proclamaţiei, având grijă de proclamaţiile publice şi de ordinele pentru salvele dein Hyde Park şi de la Turnul Londrei. Regele se va alătura doar în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi va face o declaraţie personală privind moartea mamei sale, Reginei Elisabeta a II-a.

Ceremonia de proclamarea a regelui va avea loc la St. James

Charles al III-lea va depune un jurământ în care promite că va păstra Biserica Scoţiei şi va semna două documente pentru a consemna acest pact, avându-i pe Regina Consoartă şi Prinţul de Wales în calitate de martori. Consilierii privaţi ​​vor semna şi ei la rândul său proclamaţia.

Citeste si:
Camilla, Regina Consoartă, a fost testată pozitiv la COVID-19
Camilla, Regina Consoartă, a...

Prima proclamaţie publică va avea loc de la balconul Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României). Acest moment este însoțit de un obicei vechi devenit tradiție de secole, pe sunete de trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Chiar dacă nu fac parte din proclamaţia oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O oră mai târziu va fi citată o a doua proclamație, la Royal Exchange în City of London. De asemenea, proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

Întreaga lume mă compătimește pentru pierderea ireparabilă pe care am suferit-o cu toții. Mama mea a fost un exemplu de iubire pe tot parcursul vieții și de serviciu dezinteresat. Domnia mamei mele a fost de neegalat în ce privește dedicarea și devotamentul ei. (…) Sunt profund conștient de această imensă moștenire și de gravele îndatoriri și responsabilități care îmi sunt transmise acum. Mama mea a dat un exemplu al iubirii de-o viaţă şi al serviciului altruist. Domnia mamei mele a fost fără precedent ca durată, dedicare şi devotament. Chiar acum când jelim, îi mulţumim pentru această viaţă de credinţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de datoriile şi responsabilităţile serioase care îmi revin acum mie”, a declarat Regele Charles al III-lea în discursul său, potrivit BBC.

Citeste si:
Prinţul Harry, un ultim mesaj emoționant dedicat Reginei Elisabeta...
Prinţul Harry, un ultim mesaj...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Septembrie 2022 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.