Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat sâmbătă seară Rusia că pregătește o lovitură decisivă în războiul energetic împotriva Europei şi a cerut mai multă unitate.

Rusia pregătește o lovitură decisivă în războiul energetic împotriva Europei, acuză președintele Volodimir Zelenski

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită", a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic. „Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”.

Oficialul a spus că scopul este de a slăbi și intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri și rachete, Rusia folosește și energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregătește o „lovitură decisivă” în sectorul energetic, numai o mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a spus șeful de stat ucrainean.

În opinia sa, europenii trebuie să își coordoneze mai bine contramăsurile și să ajute reciproc. Mai mult, presiunea asupra Rusiei trebuie crescută pentru a limita veniturile pe care le obține din petrol și gaze.

Contextul acuzaţiilor este acela că Gazprom nu a reluat livrările de gaze prin Nord Stream 1 către Germania sâmbătă dimineaţa, contrar planurilor anterioare. Compania energetică rusă a justificat acest lucru invocând o presupusă scurgere la staţia de compresoare Portovaia.

În intervenţia video, preşedintele Zelenski a condamnat, de asemenea, rănirea mai multor copii la o expoziţie de arme din Cernigov. Incidentul este „inacceptabil", iar cei care se fac vinovaţi de neglijenţa care a provocat incidentul vor fi pedepsiţi, a promis președintele Ucrainei.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

AIEA: Centrala nucleară Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de forţele ruse, „a pierdut din nou conexiunea" cu reţeaua electrică, a anunţat sâmbătă printr-un comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului.

Ultima linie încă funcţională „a fost avariată", a explicat AIEA, reamintind că celelalte trei "au fost pierdute anterior în timpul conflictului". Incidentul a survenit „după noi bombardamente în zonă", conform informaţiilor furnizate de autorităţile ucrainene acestei agenţii a ONU. Centrala continuă totuşi să funcţioneze „datorită unei linii de rezervă", precizează AIEA.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

În data de 25 august, centrala, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la rețeaua electrică ucraineană pentru prima dată din istoria sa, fiind apoi reconectată.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Septembrie 2022 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.