Miniștrii apărării și ai afacerilor externe din statele Uniunii Europene (UE), care se reunesc la Praga în această săptămână, vor analiza opțiunile privind înființarea unei misiuni militare a UE pentru antrenarea forțelor ucrainene și vor discuta despre cererea unor state membre de a se interzice accesul turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii.

UE va analiza propunerea de interzicere a accesului turiștilor ruși pe teritoriul Uniunii

Mai multe state membre antrezează deja trupe ucrainene, ceea ce le permite acestora să opereze armamentul pe care ţări occidentale îl furnizează Ucrainei pentru a se putea apăra în faţa agresiunii ruse.

Pentru moment, nu este clar unde ar putea avea baza un program al UE de antrenare a militarilor ucraineni și ce mandat ar avea misiunea respectivă, a transmis un diplomat european. Șeful diplomație europene Josep Borell nu a oferit prea multe detalii despre intențiile sale privind acest subiect, afirmând doar că programul nu va avea baza în Ucraina.

Războiul din Ucraina rămâne un subiect prioritar pe agenda politicii externe a UE, miniștrii de Externe ai Celor 27 urmând să discute marți propunerea de restricție a dreptului turiștilor ruși de a vizita Uniunea, în contextul în care unele țări membre cer o poziție dură și unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

Preşedinţia cehă a Consiliului UE susţine ideea unei interdicţii la nivelul blocului comunitar pentru turiştii ruşi ce intenţionează să intre pe teritoriul UE, propunere sprjinită în special de ţările baltice.

Cu toate acestea, Germania și alte țări membre resping o eventuală interdicție generală la nivelul UE. Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent față de impunerea unei interdicții generale de intrare pentru cetățeni ruși care se opun invadării Ucrainei. La rândul său, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a respins ideea unei interziceri complete a intrării cetăţenilor ruşi pe teritoriul UE.

„Nu sunt în favoarea opririi emiterii de vize pentru toţi ruşii. Trebuie să fim selectivi, nu putem lua o măsură generală”, a declarat duminică seară Borrell pentru postul de radio şi televiziune austriac ORF.

Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...

Oficialul a completat că nu crede că tăierea legăturilor cu civilii ruși ar avea rezultate pozitive, adăugând că propunerea are șanse mici să obțină unanimitatea în rândul statelor membre. Totuși, oficialul european a opinat că este nevoie să se revizuiască procedurilor de acordare a vizei pentru anumite categorii de cetățeni ruși.

Ministrul de Externe lituanian Gabrielius Landsbergis a anunţat recent că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

Şi Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană. „Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, a spus premierul finlandez Sanna Marin.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.