Țările Uniunii Europene au adoptat, în mod oficial, planul de urgență al blocului pentru reducerea consumului de gaze, în timp ce încearcă să economisească combustibil pentru o iarnă cu livrări incerte ale Rusiei. Polonia și Ungaria se opun legii finale, potrivit Reuters.

Țările UE au adoptat oficial planul de urgență pentru reducerea consumului de gaze

Acordul cerere tuturor țărilor Uniunii Europene să reducă voluntar consumul de gaze cu 15% în această iarnă și ar putea face ca reducerile să fie obligatorii în caz de urgență a aprovizionării, deși cu numeroase derogări pentru unele țări și industrii.

Toate teritoriile, cu excepția Ungariei și Poloniei, au aprobat legea, conform unui document publicat de Republica Cehă, care prezidează acum negocierile țărilor UE.

Înainte să înceapă războiul în Ucraina, Rusia furniza 40% din necesarul de gaze al UE. Din momentul invaziei, Moscova a redus fluxurile de gaze către Europa, făcând mai dificil pentru statele UE să umple depozitele înainte de iarnă și determinându-le pe multe dintre acestea să cumpere combustibil din afara Rusiei, cât și să ia măsuri pentru a-și limita cererea de gaze.

În prezent, Ungaria este în discuții pentru a cumpăra o cantitate mai mare de gaze din Rusia. Ea este singura țară care s-a opus acordului, săptămâna trecută, și a pus sub semnul întrebării legalitatea regulilor UE care afectează mixul energetic național sau securitatea energetică a unui teritoriu.

Varșovia s-a opus, de asemenea, legii finale, împotriva faptului că a susținut acordul săptămâna trecută. Polonia a descris baza legală a legii drept „defectuoasă” și a spus că deciziile care afectează mixul energetic al statelor membre ar trebui luate cu aprobarea unanimă a tuturor țărilor. Opoziția lor nu a deraiat planul, care avea nevoie de spriinul unei majorități consolidate din 15 țări pentru a deveni lege.

Totodată, Comisia Europeană „evaluează urgent” posibilitatea introducerii unor plafoane pentru prețul gazelor, se arată într-un comunicat. Nu sunt oferite, însă, și detalii despre ce formă ar lua un astfel de plafon.

Citeste si:
Ministerul Finanțelor ia în calcul o scădere a prețurilor plafonate...
Ministerul Finanțelor ia în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.