Consumatorii români, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, a transmis Guvernul.

Guvern: Consumatorii români nu vor fi afectați de eventualele măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze

„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 - 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie", arată Executivul, marţi, într-o postare de pe Facebook.

Conform Executivului, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 - 2023.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat marţi un plan de reducere coordonată a consumului lor de gaz, pentru a ajuta astfel Germania şi a diminua dependenţa faţă de Moscova, după o nouă scădere puternică a livrărilor ruseşti prin conducta Nord Stream 1, a anunţat Preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene.

Europa se pregătește pentru o iarnă fără gaze. Măsuri drastice în Italia și Spania

Spania este dependentă de gazul rusesc într-o proporție mică, de 17%, ba chiar a devenit și exportator de gaz pentru Europa, datorită capacității mari de stocare a gazului lichefiat adus pe cale maritimă. Totuși, și spaniolii sunt obligați să facă economii drastice la energie.

Pentru a-i ajuta să facă faţă perioadei de criză, guvernul de la Madrid a anunţat că navetiştii vor beneficia de abonamente de tren gratuite de la 1 septembrie, seniorii cu pensii mici vor primi în plus un ajutor de 60 de euro pe lună, iar elevii de peste 16 ani vor avea o bursă suplimentară de 100 de euro.

În plus, impozitele la facturile de energie vor fi tăiate cu 80%. Până la iarnă, aleșii din Spania și-au sfătuit cetățenii să își izoleze mai bine ferestrele și ușile pentru o eficiență energetică mai mare.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Italia se pregătește, de asemenea, de alte temperaturi în case la iarnă. Guvernul recomandă ca în clădirile de birouri temperatura să fie setată la 19 grade Celsius, iar programul de lucru să fie redus, ca în cazul programului magazinelor, care s-ar putea închide cel târziu la ora 19. Autoritățile de acolo au informat că vor reduce și iluminatul stradal.

Și Germania și Franța au un plan pentru a face față crizei energetice. Prețul gazelor a crescut din nou, miercuri, cu aproape 22%, după ce Rusia a oprit fluxul de gaze prin conducta Nord Stream 1, aflată în reparații.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Iulie 2022 - 09 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.