Secretarul general ONU, Antonio Guterres a declarat, în cadrul unei conferințe a celor 191 de țări semnatare ale Tratatului de Neproliferare Nucleară – NPT că ”un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece”.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat, luni, un avertisment potrivit căruia umanitatea se află la „o neînţelegere” sau „o eroare de judecată” distanţă de „distrugerea nucleară”, estimând că un astfel de „pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece", relatează Agerpres.

Antonio Guterres: „Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară”

„Am fost extraordinar de norocoşi până în prezent. Dar şansa nu este o strategie, nici un scut pentru a împiedica tensiunile geopolitice să degenereze în conflict nuclear", a afirmat Antonio Guterres în deschiderea unei conferinţe a celor 191 de ţări semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT).

„Astăzi, umanitatea este la o neînţelegere, o eroare de judecată de distrugerea nucleară”, a mai afirmat Guterres, îndemnând la clădirea unei lumi „debarasate de arme nucleare”.

După o perioadă în care conferinţa a fost amânată de mai multe ori din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 10-a conferinţă de studiere a NPT, tratat internaţional intrat în vigoare în 1970, care are drept scop împiedicarea răspândirii armelor nucleare, are loc până la 26 august la sediul ONU din New York.

Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume

La această întrunire, Guterres speră la o reafirmare a nefolosirii armei nucleare, dar şi la „noi angajamente” pentru micşorarea arsenalului.

Citeste si:
Putin, von der Leyen, Guterres, Boris Johnson, Biden și Macron,...
Putin, von der Leyen,...

„Eliminarea armelor nucleare este singura garanţie că ele nu vor fi niciodată utilizate”, a mai declarat secretarul general al ONU.

„Peste 13.000 de arme nucleare sunt stocate în arsenale din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile proliferării cresc şi barierele pentru prevenirea acestei escaladări slăbesc", a subliniat Guterres, amintind „crizele" din Orientul Mijlociu, din Peninsula Coreea şi invadarea Ucrainei de către Rusia.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 August 2022 - 10 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.