Ministerul Afacerilor Externe a emis o nouă atenționare de călătorie pentru românii care merg în vacanțe în Grecia. În următoarea perioadă din luna iulie, autoritățile din Grecia au emis atenționări cu referire la condițiile meteorologice caniculare și la izbucnirea unor incendii de vegetație.

Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Grecia

Posibilitatea izbucnirii incendiilor în Grecia este cauzată de temperaturile extreme din ultima perioadă care pur si simplu ard la propriu. Totodată, și vântul puternic este prezent pe teritoriul Greciei care favorizează extinderea incendiilor de vegetație și ruperea arborilor (7/8 grade pe scala Beaufort – ruperea ramurilor/arborilor, valuri mari de 4, până la 7 metri înălțime).

Zonele cele mai vizate de aceste atenționări sunt:


  • Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida;

  • Insula Creta, Insula Evia, insulele din estul mării Egee și Peninsula Peloponez

Serviciul Național de Pompieri din Grecia recomandă persoanelor să nu dea foc gunoiului sau vegetației uscate, să nu facă grătare în aer liber sau să desfășoare activități în aer liber care pot crea scântei sau foc deschis, să nu arunce țigări aprinse și să nu lase resturi menajere în pădure.

În cazul în care observați producerea unui incendiu, apelați de urgență Serviciul de Pompieri la numărul național gratuit 199 (funcțional 24/7) și comunicați următoarele informații:


  • locația și punctul exact în care se află persoana care face sesizarea,

  • locația, punctul exact și direcția de propagare a incendiului

  • tipul de vegetație care arde

Cum pot solicita asistență cetățenii români

Cetățenii români pot cere asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Totodată, cetăţenii români care s-au ciocnit de o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, pot apela la numerele de telefon de permanență ale misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe îndeamnă consultarea următoarelor pagini de internet: http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi totodată reamintește că cetățenii români care călătoresc în străinătate pot accesa aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Citeste si:
Grevă națională în Italia. Transportul public în comun va fi afectat
Grevă națională în Italia....

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Iulie 2022 - 04 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.