Negocierile desfăşurate la Istanbul între Ucraina şi Rusia pentru deblocarea cerealelor blocate pe pământ ucrainean şi pentru facilitarea exporturilor de cereale şi de fertilizatori ruseşti sunt „o rază de speranţă", a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Un acord final ar putea fi anunțat săptămâna viitoare, potrivit ministrului turc al Apărării.

Negocieri privind deblocarea exporturilor de cereale din Ucraina, „o rază de soare”, afirmă șeful ONU

Șeful ONU a declarat, în cadrul unei declarații către media, că există speranță la „un acord oficial”. „Nu suntem încă acolo”, a subliniat el, evocând, fără a da detalii, necesitatea de a efectua „muncă tehnică” suplimentară.

Acordul negociat de Antonio Guterres şi de doi dintre adjuncţii săi de peste două luni vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale depozitate în silozurile ucrainene în special la Odesa (sud) şi facilitarea în cazul Rusiei a exporturilor de cereale şi de fertilizatori.

Declarațiile liderului ONU vin după o reuniune, la Istanbul, între delegații din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU. Aceasta a fost prima întâlnire în persoană dintre ucraineni și ruși de la finalul lunii martie.

Conform unor diplomați, evacuarea cerearelor ucrainene prin Marea Neagră se va face prin culoare securizate și va trebui respectat un armistițiu pentru zonele folosite. În acest timp, navele comerciale vor fi inspectate de Turcia cu concursul ONU, pentru a asigura faptul că Rusia nu transportă arme.

Rusia și Ucraina se vor întâlni din nou în Turcia, săptămâna viitoare

La rândul său, Turcia a anunțat că Rusia și Ucraina au făcut destule progrese pentru soluționarea diferendului lor încât vor avea noi discuții săptămâna viitoare.

„S-a convenit ca delegaţiile din Rusia şi Ucraina să se întâlnească din nou în Turcia săptămâna viitoare", a transmis printr-un comunicat ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, după prima sesiune de negocieri.

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Ministrul a marcat că delegaţiile formate din experţi în apărare ai celor două ţări beligerante s-au înţeles asupra unor „controale comune" în porturi şi asupra mijloacelor „de a garanta securitatea căilor de transfer" al mărfurilor în Marea Neagră.

Potrivit ministrului, un acord final privind deblocarea a circa 20 până la 25 de milioane de cereale în prezent imobilizate în porturile ucrainene ar putea fi anunţat săptămâna viitoare.

„În cursul acestei reuniuni, pe care o vom avea săptămâna viitoare, toate detaliile vor fi revizuite o dată în plus şi un document privind munca pe care am făcut-o va fi semnat", a spus Hulusi Akar.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.