Miniştrii de finanţe ai Uniunii Europene au anunțat că sunt gata să ofere un ajutor financiar în valoare de un miliard de euro Ucrainei, susținut de bugetul UE.

Miniștrii de finanțe ai UE vor oferi 1 miliard de euro ajutor financiar Ucrainei

Subiectul privind restul asistenţei macrofinanciare care a fost propusă iniţial în luna mai va trebui e să fie discutat mai întâi există probabilitatea să nu fie decisă până în toamna acestui an.

"Continuarea ajutorului material şi financiar nu este o opţiune, ci o datorie a noastră", a declarat Zbyněk Stanjura, ministrul ceh de finanţe care a prezidat marţi, pentru prima dată, reuniunea miniştrilor de finanţe din UE.

Invazia forțelor armate ruse care s-au declanșat în dimineața zilei de 24 februarie a dus la distrugerea statului ucrainean pe mai multe planuri, inclusiv cel al economiei. Țara are de suferit și necesită investiții colosale pentru a se reconstrui întreaga infrastructură și clădirile distruse de bombe și rachetele lansate de soldații ruși.

În conformitate cu Fondul Monetar Internaţional, guvernul din Ucraina ar avea nevoie de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună pentru a face față acestei crize și conflictului milita care încă se continuă.

Marți, miniștrii de finanțe ai UE au decis să ofere suma de 1 miliard de euro ajutor financiar pentru Ucraina. Această sumă ar acoperi astfel nevoile de finanţare pe termen scurt ale Ucrainei pentru aproximativ şase zile.

În luna mai, Comisia a propus o asistenţă macrofinanciară urgentă de până la 9 miliarde de euro, lucru care a ridicat întrebarea de ce două luni mai târziu oficialii s-au putut decide asupra a doar 1 miliard de euro.

"Aşteptăm propunerea specifică a Comisiei", a declarat un oficial UE, adăugând că, probabil, miniştrii de finanţe ai UE nu vor discuta în mod oficial nicio asistenţă macrofinanciară suplimentară pentru Ucraina înainte de toamnă.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iulie 2022 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.