Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat miercuri „ambiţiile imperiale” ale NATO, care încearcă, potrivit lui, să-şi afirme „hegemonia” prin conflictul din Ucraina. În plus, liderul de la Kiev a respins responsabilitatea armatei ruse într-un atac care a ucis cel puţin 18 persoane, conform Kievului, într-un centru comercial ucrainean aglomerat din Kremenciuk.

Ucraina: Vladimir Putin denunță „ambițiile imperiale” ale NATO care încearcă să-și afirme „hegemonia”

„Apelul către Ucraina de a continua luptele şi de a refuza negocierile nu face decât să confirme ipoteza noastră că Ucraina şi binele poporului ucrainean nu sunt obiectivul Occidentului şi al NATO, ci un mijloc de a-şi apăra propriile lor interese”, a spus Putin, într-o conferinţă de presă la Aşgabad, capitala turkmenă.

„Ţările lidere din NATO doresc (...) să-şi afirme hegemonia, ambiţiile lor imperiale”, a acuzat el.

Alianţa Atlantică şi „înainte de toate Statele Unite au nevoie de mult timp să aibă un inamic extern în jurul căruia să-şi unească aliaţii”, potrivit preşedintelui rus. „Iranul nu a fost bun pentru aceasta”, e de părere el.

„Le-am dat această şansă, şansa de a reuni toată lumea în jurul lor”, a afirmat Putin pe ton ironic.

Rusia nu vede „nicio problemă” într-o eventuală aderare a Finlandei şi Suediei la NATO, a asigurat președintele rus.

„Nu avem probleme cu Suedia şi Finlanda, aşa cum avem cu Ucraina”, a afirmat de asemenea Putin, aflat în vizită în capitala turkmenă. „Dacă Finlanda şi Suedia doresc aceasta, să adere. Este problema lor, pot adera la ce doresc”, a declarat el.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele rus a respins responsabilitatea armatei ruse într-un atac care a ucis cel puţin 18 persoane, conform Kievului, într-un centru comercial aglomerat din Kremenciuk, în Ucraina.

„Armata noastră nu loveşte niciun loc de infrastructură civilă. Avem toate posibilităţile de a şti ce şi unde este”, a adăugat preşedintele Putin.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Atacul asupra mall-ului din Kremenciuk

Bilanțul morților în urma atacului cu rachetă al forțelor moscovite asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut de la 13, număr inițial, la cel puțin 18 morți și zeci de răniți și dispăruți, potrivit informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene. Rusia neagă că a vizat o ţintă civilă, susţinând că a bombardat un depozit de arme.

Ofensiva, criticată de Zelenski

„Atacul rusesc de astăzi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi", a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane erau în interiorul clădirii, dar „mulţi oameni au reuşit să iasă".

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.