Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Consiliului de Securitate să excludă Rusia din Organizația Națiunilor Unite din cauză că acesta ar fi un stat terorist.

Zelenski a cerut excluderea Rusiei din ONU

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că este un stat terorist, în contextul războiului din Ucraina. Zelenski a solicitat Consiliului de Securitate să excludă Rusia din Organizaţia Naţiunilor Unite şi să înființeze un tribunal care să se ocupe de investigarea acţiunilor armatei ruse în Ucraina. În Consiliul de Securitate, Rusia are drept de veto, iar acest beneficiu o protejează de orice astfel de acțiune.

„Rusia nu are dreptul de a participa la discuţii şi la vot în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, care este neprovocat şi pur şi simplu colonialist din partea Rusiei. Vă îndemn să privaţi delegaţia statului terorist de atribuţiile sale”, a declarat Zelenski în faţa consiliului.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, au ţinut un moment de reculegere după ce liderul de la Kiev le-a cerut să îi „comemoreze pe ucrainenii care au fost ucişi în acest război”.

Adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polyanskiy, a declarat în faţa Consiliului de Securitate că „prezența digitală” a lui Zelenski a subminat autoritatea organizației, care are datoria de a menţine pacea şi securitatea internaţională.

Cum a reacționat Rusia la solicitarea lui Zelenski

Polyanskiy a venit cu o replică drept răspuns la cererea lui Zelenski de a exclude Rusia din ONU.

„Consiliul de Securitate al ONU nu ar trebui să fie transformat într-o platformă pentru o campanie de PR la distanţă a preşedintelui Zelenski, pentru a obţine mai multe arme de la participanţii la summitul NATO”, a declarat Polyanskiy.

Citeste si:
Armata în România, obligatorie din nou. Ce spune premierul Nicolae...
Armata în România,...

Consiliul de Securitate s-a reunit după ce un centru comercial din Ucraina a fost atacat de rachete ruseşti. Cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața. Autoritățile de la Moscova au negat că ar fi implicate în acest atentat, spunând că a lovit un depozit de arme american şi european care se aflat în apropiere, astfel declanşând o explozie care a provocat un incendiu în mall.

„Am rămas fără cuvinte pentru a descrie lipsa de sens, inutilitatea şi cruzimea acestui război”, a declarat în faţa Consiliului Rosemary DiCarlo, şefa departamentului pentru afaceri politice al ONU, îndemnând toți membrii să protejeze civilii şi infrastructura civilă.

Zelenski cere SUA să recunoscă Rusia drept stat finanțator al terorismului

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut SUA să recunoască Rusia drept stat care finanțează terorismul, după atacul care a avut loc luni asupra centrului comercial din Kremenciuk.

Citeste si:
Peste 40.000 de persoane au murit în urma cutremurelor din Turcia...
Peste 40.000 de persoane...

O asemenea decizie poate fi aprobată de Departamentul de Stat.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.