Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a efectuat o a doua vizită în Ucraina de la începutul războiului. Oficialul de la Bruxelles a mers la Kiev pentru a discuta despre procedura de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Ursula von der Leyen, din nou la Kiev

Președintele Comisiei Europene a anunțat că va efectua o vizită la Kiev unde se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu premierul Ucrainei. La această întrevedere oficialii vor discuta despre procesul de aderare a țării la UE și reconstrucția statului după distrugerile create de forțele armate ruse din timpul războiului.

"Mă voi întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucția țării și progresele privind calea europeană a Ucrainei", a declarat ea.

Aceasta este deja a doua vizită a președintei Comisiei Europene în Ucraina de la începutul războiului pornit de armata rusă. Ursula von der Leyen a mai fost în Kiev în luna aprilie.

Președinții Parlamentului European au solicitat liderilor de stat din Uniunea Europeană să acorde doar Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea UE. În ceea ce privește Georgia, a treia țară care a depus cererea oficială de aderare la UE, oficialii ar trebui să ”depună eforturi pentru a acorda același statut Georgiei”.

"Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE", se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Ucraina și Republica Moldova au semnat cererea de aderare la UE

După declanșarea războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a cerut aderarea la Uniunea Europeană. La inițiativa Ucrainei s-a alăturat și Republica Moldova împreună cu Georgia. La începutul lunii martie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină ''pe deplin'' integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Iunie 2022 - 07 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.