Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat că au fost depistate 780 de cazuri de infectare cu variola maimuței în 27 de ţări non-endemice.

780 de cazuri de variola maimuței în 27 de țări

Reprezentanții OMS sunt de părere că acest număr de infectări ar fi subestimat din cauza informaţiilor epidemiologice limitate şi este foarte probabil ca alte ţări să identifice asemenea cazuri de îmbolnăvire şi să existe o nouă propagare a virusului. Pe lângă numărul de pacienți izolați, au fost raportate puţine spitalizări.

Ţările non-endemice în care au fost înregistrate cele mai multe cazuri de variola maimuței sunt Marea Britanie (207), Spania (156), Portugalia (138), Canada (58) şi Germania (57). În afara Europei şi a Americii de Nord, cazuri de infectare cu variola maimuţei au fost raportate în Agentina, Australia, Maroc şi Emiratele Arabe Unite, câte unul în fiecare țară.

"Deşi riscul actual pentru sănătatea umană şi pentru publicul larg rămâne scăzut, riscul pentru sănătatea publică ar putea să crească dacă acest virus exploatează oportunitatea de a se stabili în ţări non-endemice în calitate de agent patogen uman bine răspândit", au declarat specialiştii de la OMS într-un raport care a actualizat situaţia sanitară creată la nivel global de această boală.

Decese înregistrate în urma infectării cu variola maimuței

Experții OMS susțin că riscul la nivel mondial este unul moderat, ținând cont că este pentru prima dată când numeroase cazuri şi focare de variola maimuţei sunt raportate simultan în ţări non-endemice şi endemice.

Potrivit reprezentanților OMS, în ţările non-endemice nu a fost raportat niciun deces, spre deosebire de cele endemice: Camerun, Republica Centrafricană, Congo-Brazzaville, Republica Democrată Congo, Liberia, Nigeria, Sierra Leone, Gabon, Coasta de Fildeş şi Ghana, unde infecția a fost depistată în primă fază doar la animale. În primele şapte țări africane, în decursul a primelor cinci luni din anul 2022 au fost raportate 66 de decese.

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Ce simptome are variola maimuței

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase ori leziuni pe orice parte a corpului, inclusiv în contextul actual particular, în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat că fiecare țară membră a Uniunii Europene va primi o cantitate redusă de vaccin contra variolei maimuței. România a cerut pentru început 1.000 de doze de vaccin.

Momentan, în România nu a fost identificat niciun caz de îmbolnăvire cu acest virus. Totodată, Ministerul Sănătății a transmis anterior că nu există nici suspiciune de îmbolnăvire.

Citeste si:
România înregistrează un nou caz de variola maimuței
România mai înregistrează un...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Iunie 2022 - 06 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.