Ambasadorul Ucrainei în Turcia, Vasili Bodnar, a declarat că Turcia cumpără cerealele ucrainene furate de Rusia.

Turcia cumpără de la ruși cerealele furate de la ucraineni

Ambasadorul a mai spus că a făcut apel la autoritățile din Turcia și la Interpol pentru a investiga cazul și pentru a stabili cine a fost implicat în transportul cerealelor în tranzit prin apele turcești.

Ucraina trece prin momente grele și din punct de vedere al exporturilor alimentare. Forțele armate ruse au blocat în jur de 25 de milioane de tone de grâu și refuză să le elibereze. În cele din urmă, Ucraina împreună cu partenerii săi discută despre anumite soluții prin care ar putea să deblocheze exporturile maritime ucrainene. Prima idee a fost să solicite Rusiei să își retragă forțele din zona maritimă din jurul Ucrainei și să ofere garanții că nu vor ataca și exportul se va face în siguranță.

Anterior, ministrul de Externe a Turciei, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că ministrul rus de externe va efectua o vizită în Turcia pe 8 iunie.

Potrivit acestuia, la întâlnirea cu Lavrov se preconizează să se discute despre formarea unui coridor de securitate pentru exportul de grâu ucrainean prin Marea Neagră. Anterior, s-ar fi speculat că autoritățile de la Ankara au încercat să negocieze cu cei de la Kiev și Moscova pentru a deschide un coridor prin Turcia pentru exporturile de cereale din Ucraina.

Condițiile Rusiei pentru eliberarea grâului ucrainean

Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia a venit cu noi condiții către autoritățile din Ucraina pentru a elibera zecile de milioane de tone de grâu și pentru a evita o criză alimentară globală.

Citeste si:
Israelul își retrage diplomații din Turcia
Israelul își retrage...

Oficialii ruși au anunțat că solicită ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie ridicate, iar abia după aceasta vasele care transportă grâul vor fi eliberate din porturile ucrainene. În cazul în care tonele de grâu nu vor fi eliberate, Ucraina nu va putea exporta cantitatea industrială de grâu, iar prețul alimentelor va crește considerabil.

Anterior, Uniunea Europeană a învinuit autoritățile de la Moscova pentru că folosește arma alimentară în această luptă.

La scurt timp, SUA a venit cu o reacție. Statele Unite ale Americii ( SUA) au refuzat oferta Rusiei de a renunța la sancțiunile aplicate în favoarea deblocării transportului de cereale din Ucraina.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 03 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.