Adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat că Rusia vine cu noi condiții către autoritățile din Ucraina pentru a elibera zecile de milioane de tone de grâu și pentru a evita o criză alimentară globală.

Rusia pune noi condiții pentru eliberarea grâului din Ucraina

Oficialii ruși au anunțat că solicită ca sancțiunile împotriva Rusiei să fie ridicate, iar abia după aceasta vasele care transportă grâul vor fi eliberate din porturile ucrainene. În cazul în care tonele de grâu nu vor fi eliberate din porturile Mării Negre, Ucraina nu va putea exporta cantitatea industrială de grâu, iar prețul alimentelor va crește considerabil.

Ucraina este una dintre cele mai mari țări exportatoare de cereale din lume. În porturile de la Marea Neagră ar fi blocate în jur de 25 de milioane de tone de grâu care au fost capturate de ruși.

Uniunea Europeană acuză Rusia că folosește arma alimentară

Andrei Rudenko, adjunctul ministrului rus de Externe a anunțat că autoritățile de la Kremlin sunt dispuse să asigure un coridor umanitar pentru evacuarea vapoarelor încărcate cu cereale. Acest lucru fiind realizabil doar în baza a două condiții. Rusia cere ridicarea sancțiunilor impuse de UE și Kievul să demineze apele sale teritoriale.

Anterior, Uniunea Europeană a învinuit autoritățile de la Moscova pentru că folosește arma alimentară în această luptă. Ursula von der Leyen a declarat că prețul grâului este într-o continuă creștere, fiind îngrijorătoare.

„În partea Ucrainei ocupată de ruși, armata Kremlinului confiscă stocurile de grâu și utilajele agricole. Azi, artileria rusă bombardează, în mod deliberat, silozurile de grâu din Ucraina. Și vasele militare rusești blochează vapoarele ucrainene pline cu grâu și semințe de floarea soarelui. Prețul global la grâu este în urcare accelerată și țările fragile și populațiile vulnerabile sunt cele care au de suferit”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Citeste si:
Volodimir Zelenski a creat Ziua Statului Ucrainean. Când se va...
Volodimir Zelenski a creat...

Urmează o perioadă de insecuritate alimentară?

Premierul Poloniei, Mateus Morawiecki, susține că același lucru a făcut și Stalin în anul 1993, acest lucru fiind o tradiție ca Rusia să folosească recoltele Ucrainei drept armă alimentară.

Directoarea biroului Programului alimentar mondial pentru America Latină şi Caraibe a afirmat că această situație ar putea duce la sărăcie și insecuritate alimentară, lucru care ar panica populația și mai mult.

Milioane de oameni ar putea fi afectați de sărăcie şi insecuritate alimentară dacă razboiul din Ucraina continuă”, a avertizat, la rândul sau, Lola Castro, directoarea biroului Programului alimentar mondial pentru America Latină şi Caraibe.

De partea cealaltă, Uniunea Europenă încearcă să impună un embargou asupra importurilor de petrol rusesc, însă acestea stagnează la Budapesta. Autoritățile maghiare afirmă că nu susțin planul în forma sa actuală. Totodată, aceștia recomandă scoaterea chestiunii de pe agenda summitului Uniunii Europene de săptămâna viitoare.

Citeste si:
Turcia cumpără din Rusia cerealele furate de la ucraineni
Turcia cumpără din Rusia...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.