ONU a decis să aprobe cererea Turciei pentru schimbarea numelui țării. Anterior, Turcia a cerut să își modifice numele în „Türkiye”.

ONU a acceptat cererea de schimbare a numelul Turciei

Joi, ONU a decis să aprobe în mod oficial cererea Turciei de a-și schimba numele țării. Statul vrea să poarte numele de „Türkiye”. Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că a primit miercuri o scrisoare din partea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care era adresată secretarului general Antonio Guterres, prin care a cerut să folosească denumirea țării „Türkiye” în toate afacerile internaționale.

Numele „Türkiye” nu este altceva decât numele țării Turcia doar că în limba turcă. Încă de la înființarea statului, Turcia este cunoscută sub numele de „Turkey” ce provine din limba engleză.

Dujarric a declarat această schimbare a numelui țării a fost pusă în aplicare chiar din momentul în care a fost obținută aprobarea oficială, care a avut loc marți. După aprobarea ONU, toate organismele internaționale care au legături cu Turcia vor fi rugate să introducă această nouă schimbare.

Împreună cu Direcția noastră de comunicare, am reușit să pregătim un teren bun pentru acest lucru. Am făcut posibil ca ONU și alte organizații internaționale, țări, să vadă această schimbare pentru a folosi Türkiye”, a declarat diplomatul de rang înalt.

Erdogan a propus schimbarea numelui țării încă din luna decembrie

În luna decembrie a anului 2021, președintele țării Recep Tayyip Erdogan a anunțat în mod oficial că vrea să schimbe numele țării. Acesta a publicat un memorandul și a cerut ca oamenii să numească țara așa cum e, în limba turcă.

Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”, a declarat Erdogan în decembrie.

Președintele turc a menționat că noul nume al țării ar exprima mai bine "cultura, civilizaţia şi valorile naţiunii turce".

Citeste si:
Aurescu, ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de...
Bogdan Aurescu este primul...

Președintele a mai cerut ca bunurile care sunt exportate din țară să poarte eticheta cu „Made in Türkiye”, iar în luna ianuarie a acestui an, a fost lansată o campanie turistică cu sloganul „Hello Türkiye”.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Iunie 2022 - 11 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.