Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie să câştige'' războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar, ''dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea'', relatează agenţia EFE şi postul CNN.

Premierul slovac Eduard Heger consideră că dacă Rusia învinge Ucraina, „Slovacia este următoarea”

Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapid posibil de gazul rusesc, de care însă Slovacia este în continuare dependentă într-o anumită măsură, mai ales că este o ţară fără ieşire la mare, astfel că are nevoie de sprijinul blocului comunitar.

„Suntem o ţară interioară şi avem nevoie de aceeaşi fiabilitate (a livrărilor de petrol şi gaze) ca partenerii din jurul nostru'', a explicat el.

Oficialul slovac i-a îndemnat astfel pe liderii europeni ca în relaţiile cu Rusia „să înceteze compromisurile'' faţă de principiile lor. „Pur şi simplu am renunţat prea mult timp la valorile noastre în schimbul petrolului şi gazului ieftin'', a criticat Eduard Heger, în opinia căruia ''compromisurile cu (preşedintele rus Vladimir) Putin au provocat un război în Ucraina''.

El a mai cerut blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina şi cu ţările Balcanilor Occidentali pentru elaborarea unor „reguli standardizate astfel încât ele să poată adera la UE''.

Dar unii lideri europeni au respins deja posibilitatea ca Ucraina să beneficieze în urma invaziei ruse de o aderare rapidă la UE în afara procesului obişnuit, care în mod normal durează mai mulţi ani.

Situație „extrem de dificilă” la Severodonețk

Luptele cu forţele ruse au ajuns la periferia Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, unde situaţia este „extrem de dificilă", a anunţat miercuri guvernatorul ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de AFP, în timp ce miliţiile proruse din autoproclamata 'republică populară' Lugansk, care luptă împreună cu armata rusă în regiunea Donbas, s-au grăbit să anunţe că oraşul Severodoneţk a fost încercuit „operaţional", potrivit EFE, care citează Interfax.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Trupele ruse au avansat într-atât de aproape încât pot trage cu mortiere" asupra Severodoneţk, a indicat Gaidai pe contul său Telegram, adăugând că oraşul "este pe cale de a fi pur şi simplu distrus".

Responsabilul ucrainean a acuzat armata rusă de bombardarea "constantă" a oraşului cu ajutorul lansatoarelor de rachete multiple Smerci şi Tornado. Potrivit acestuia, atacurile vizează, între altele, uzina Azot, unde în buncărele antiaeriene s-au refugiat civili.

„Situaţia din oraş este foarte dificilă. Ieri (marţi) au fost deja lupte la periferia' Severodoneţk, a spus Gaidai, care a apreciat că 'săptămâna viitoare va fi decisivă'.

Severodoneţk, oraş cu circa 100.000 de locuitori înainte de războiul declanşat de Rusia, se află sub presiunea trupelor ruse şi a combatanţilor separatişti de mai multe săptămâni. La 6 mai, primarul Oleksandr Striuk anunţase că urbea este "aproape încercuită”, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.