Prim-ministrul Nicolae Ciucă și omologul său portughez, António Costa, au declarat, joi, că cele două țări susțin în totalitate pasul făcut de Finlanda și Suedia pentru aderarea la alianța militară NATO. Prim-ministrul Portugaliei se află într-o vizită de lucru în România. Acesta urmează să se întâlnească cu președintele Klaus Iohannis și cu șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Portugalia și România susțin Finlanda și Suedia pentru aderarea la NATO

Prim-ministrul Portugaliei, António Costa, se află într-o vizită de lucru în România. Oficialul a fost primit la Palatul Victoria și a ținut un discurs împreună cu omologul său din România, Nicolae Ciucă. Premierul portughez a declarat că țara sa sprijină Finlanda și Suedia în procesul lor de aderare la NATO. Acest pas va întări Alianţa Nord Atlantică și se vor crea legături prietenoase și benefice între state.

„Este unul dintre aspectele importante ale înfrângerii suferite de Rusia, iar NATO s-a întârit odată cu cererea de aderare a Finlandei şi Suediei. Statele membre NATO au nevoie să aprobe această aderare. În spaţiul diplomatic se vor rezolva aceste probleme pentru a definitiva aderarea şi NATO va fi întârită prin această aderare”, a declarat Prim-ministrul Republicii Portugheze, António Costa.

Și premierul României Nicolae Ciucă a împărțit aceeași părere cu omologul său. Aceasta a spus că România și-a manifestat sprijinul pentru cele două țări scandinave care au decis să facă un pas important în istoria sa. Finlanda și Suedia au fost practic impuse de situație să recurgă la decizia de a adera la NATO. Rusia a dat dovadă de o violență exagerată și o tactică de atac care nu a ținut cont de reguli. Ciucă spune că decizia de a adera la NATO este o decizie asumată de cele două țări și este un pas spre siguranță.

„În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internaţional, a încălcat prevederile Cartei Naţiunilor Unite, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran şi independent a determinat ca cele două ţări să decidă să devină membre ale unei alianţe care şi-a demonstrat caracterul defensiv şi-a demonstrat unitatea şi consistenţa în acţiune şi decizia de a face orice este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru din teritoriul ţărilor membre ale NATO. România susţine aceste demersuri”, a precizat Ciucă.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Ce țări se opun deciziei Finlandei și Suediei

După mai multe săptămâni de discuții și afirmații despre intenția de a adera la alianța militară NATO, Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare în mod oficial. Cele două țări s-au văzut nevoite să recurgă la un asemenea pas după ce forțele armate ruse au atacat Ucraina.

Autoritățile de la Moscova au avertizat de mai multe ori țările scandinave că intenția lor de a adera la NATO nu va fi fără consecințe, iar Rusia nu va trece cu vederea acest lucru. Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a comentat decizia de aderare la NATO a celor două țări.

"Nu trebuie (Finlanda și Suedia, n.r.) să-și facă iluzii că vom tolera asta", a spus Riabkov.

Și președintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că nu este de acord cu această decizie și nu va accepta această aderare, deoarece i se pare ca este „o greșeală”. Totuși, lucrurile ar putea să se schimbe dacă Finlanda și Suedia vor negocia cu Turcia poziția lor față de militanții kurzi.

Citeste si:
Finlanda a început să ridice un gard la graniță cu Rusia
Finlanda a început să ridice...

Există rapoarte conform cărora nu ne vor extrăda terorişti. Nu vom spune da acestor două ţări care vor să adere la NATO”, anunța Erdogan.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.