Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că decizia Lituaniei de a afirma că „Rusia este un stat care sprijină și comite terorism în Ucraina”, este una provocatoare și extremistă.

Cum a reacționat Rusia la declarațiile Lituaniei despre actele de terorism din Ucraina

Zakharova susține că acele țări care au făcut astfel de declarații la adresa Rusiei au făcut mișcări extremiste, toate fiind țări membre NATO, organizație care a creat noi conflicte și care a dat dovadă în repetate rânduri de agresiuni ilegale.

"Aș dori să reamintesc acelor țări care ar fi uitat sau au adoptat astfel de declarații, - nu le pot numi documente - și au făcut mișcări extremiste, pentru că nu pot fi descrise altfel, toate acele țări sunt membre NATO, că, în trecut, decenii întregi, am asitat în mod repetat la agresiunea ilegală a NATO, nejustificată de niciun motiv legal sau de vreo realitate pe Pământ. Dimpotrivă, acțiunile alianței și ale membrilor săi au provocat noi conflicte” a spus Zakharova.

Tododată, purtătoarea de cuvânt afirmă că dacă Lituania ar fi fost îngrijorată de soarta Ucrainei, ar fi pus problema ca autoritățile de la Kiev să respecte acordurile de la Minsk.

„Dacă Lituania ar fi fost preocupată de soarta Ucrainei și a întregului continent european, ar fi ridicat vocea pentru ca regimul de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk și, poate, cel puțin o dată în ultimii opt ani și-ar fi exprimat îngrijorarea cu privire la soarta oamenilor uciși în republicile Donbass”, a adăugat aceasta.

Lituania cere un tribunal internațional pentru a investiga crimele de război din Ucraina provocate de Rusia

Zakharova mai spune că dacă autoritățile din Lituania își doreau cu adevărat încetarea focurilor de armă din Ucraina, aceștia ar fi cerut o astfel de măsură și ar fi condamnat aprovizionarea cu arme, lucru care în viziunea Kremlinului este o tehnică de provocare.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Autorităţile din Lituania ar fi cerut o încetare a focului în Ucraina şi ar fi condamnat livrările de arme, dacă ar fi fost sincere în dorinţa lor de a rezolva criza, a spus diplomatul rus. În schimb, au făcut exact invers, așa că acest lucru ar trebui tratat ca un element de provocare, extremism și ipocrizie politică”, a mai menționat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Parlamentul din Lituania a adoptat marți o rezoluție prin intemediul căreia condamnă invazia Rusie în Ucraina și îl clasează drept un ”genocid”, iar Rusia este considerată un autor de terorism. De asemenea, Parlamentul a solicitat înființarea unui tribunal internațional care să analizeze presupusele crime de război pe care le-au provocat forțele armate ruse în Ucraina.

Citeste si:
Lituania îl declară persona non grata pe patriarhul rus Kirill
Lituania îl declară persona...

”În mod clar avem motive să numim acest lucru un act de genocid. Putin a declarat clar că nu crede că Ucraina are dreptul de a exista ca țară și încearcă să-și demonstreze punctul de vedere ucigând practic orașe întregi pline de civili”, a declarat ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Mai 2022 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.