Preşedintele francez Emmanuel Macron, reînvestit sâmbătă în funcţie, ar urma să profite de data simbolică de 9 mai şi de venirea sa luni la Strasbourg pentru a promova proiectul unei Europei mai puternice, pregătită de a se reforma pentru a putea răspunde aşteptărilor cetăţenilor, notează France Presse.

Emmanuel Macron va face prima sa vizită oficială cancelarului german Olaf Scholz

În aceeaşi zi, Macron se va deplasa la Berlin, rezervând, conform tradiţiei, prima sa vizită oficială cancelarului german Olaf Scholz, o confirmare a prieteniei franco-germane, ''cu un simbolism şi mai puternic chiar de Ziua Europei'', subliniază Palatul Elysée.

În această zi de 9 mai, când Rusia celebrează printr-o paradă militară victoria contra Germaniei naziste 1945 şi face şi o demonstraţie a puterii sale în plin război contra Ucrainei, ''se vor afirma două modele faţă în faţă'', consideră preşedinţia franceză - pe de o parte, la Strasbourg, pentru închiderea Conferinţei privind viitorul Europei, ''afirmarea forţei democraţiilor liberale, a pluralismului lor şi a libertăţii de exprimare''; pe de altă parte, la Moscova, ''o afirmare a forţei, a unui model de revizionism istoric care astăzi varsă sânge pe pământ ucrainean''.

Retail jobs

În hemiciclul Parlamentului European, discursul lui Emmanuel Macron ''vizează primirea de propuneri din partea cetăţenilor şi prezentarea unui număr de mize în contextul războiului din Ucraina'', adaugă Palatul Elysée.

Născută pe baza unei idei iniţiale a preşedintelui francez, Conferinţa privind viitorul Europei a debutat destul de dificil în urmă cu un an, între un entuziasm foarte limitat din partea unora şi criza sanitară care a complicat dezbaterile şi întâlnirile.

În final, după un amplu proces de paneluri şi grupuri de lucru tematice, reunind 800 de cetăţeni, aleşi, diverşi reprezentanţi ai societăţii civile, la 30 aprilie au fost aprobate 325 de măsuri.

Preşedinţia franceză consideră că această consultare a fost ''un moment de respiraţie democratică'', în pofida unui ecou limitat şi a anumitor critici din partea cetăţenilor.

Citeste si:
Xi Jinping i-a cerut lui Macron să promoveze corect percepția...
Xi Jinping i-a cerut lui...

Într-o ceremonie care va începe luni la prânz, raportul final al acestei consultări cetăţeneşti va fi predat oficial reprezentanţilor principalelor trei instituţii ale Uniunii Europene: Roberta Metsola (Parlamentul European), Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) şi Emmanuel Macron (preşedinţia franceză a Consiliului UE, asigurată în primul semestru al acestui an).

Sperând că greutatea sa politică va spori, Parlamentul European a făcut săptămâna trecută un apel la lansarea ''unei proceduri de schimbare a tratatelor europene'', o etapă riscantă, dar necesară pentru unele dintre propuneri, de exemplu acordarea unui drept de iniţiativă Parlamentului European sau extinderea competenţelor Bruxellesului în materie de apărare şi sănătate.

Citeste si:
Emmanuel Macron taie speranțele Ucrainei privind aderarea rapidă la UE
Emmanuel Macron taie...

Este repusă în discuţie, de asemenea, unanimitatea în rândul statelor membre, necesară pe un anumit număr de subiecte, mai ales legate de fiscalitate, şi deseori sursă de blocaje. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Mai 2022 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.