Oficiali americani și occidentali sunt de părere că este probabil ca președintele rus Vladimir Putin să declare oficial război Ucrainei, ceea ce ar permite mobilizarea rezerviștilor și noi recrutări, în timp ce forțele moscovite încearcă să cucerească estul și sudul Ucrainei.

Le Figaro: Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai

9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, este un eveniment care comemorează înfrângerea naziștilor de către ruși în anul 1945. Oficialii occidentali au presupus, la câteva zile după începerea războiului, că Vladimir Putin va valorifica semnificația simbolică a zilei pentru a anunța finalul „operațiunii militare speciale” în Ucraina și succesul „dezanificării” în acea țară. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a negat oficial.

„Cred că va încerca să iasă din „operațiunea sa specială”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, la radioul LBC, potrivit Le Figaro.

„El a lansat scenariul, pregătind scena pentru a putea spune: «Uite, acum este un război împotriva naziştilor şi ceea ce am nevoie este de mai mulţi oameni. Am nevoie de mai multă carne de tun rusească»”, a mai afirmat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a declarat, luni, că există „motive întemeiate să credem că ruşii vor face tot ce pot pentru a folosi” 9 mai în scopuri propagandistice. El a completat că este la curent cu „speculaţiile că Rusia ar putea declara oficial război” pe 9 mai.

„Ar fi o mare ironie dacă Moscova ar profita de ocazia Zilei Victoriei pentru a declara război, ceea ce în sine le-ar permite să mărească recruţii într-un mod pe care nu sunt în stare să o facă acum, într-un mod care să dezvăluie lumea că efortul lor de război eşuează, că se frământă în campania şi obiectivele lor militare”, a transmis Price.

Citeste si:
Vladimir Putin, discurs la un an de la războiul declanșat în...
Vladimir Putin, discurs la un...

Sunt luate în considerare și alte scenarii, de pildă anexarea teritoriilor separatiste Lugansk și Donețk, în estul Ucrainei, ceea ce ar reprezenta un impuls major spre Odesa, în sud, sau declararea controlului deplin al orașului-port Mariupol, din sud.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.