Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova. Mai multe indicii arată că într-un viitor apropiat este posibil un atac asupra acestei foste republici sovietice, susțin surse militare ucrainene citate de cotidianul britanic „The Times”. În cazul în care o astfel de incursiune ar fi o reușită, ea le-ar permite forțelor moscovite să pătrundă în portul ucrainean Odesa, completează sursa citată. 

Rusia caută să deschidă un nou front împotriva Ucrainei, dinspre Republica Moldova, scrie The Times

„Credem că la Kremlin a fost luată decizia de a ataca Republica Moldova. Soarta Republicii Moldova este crucială. Dacă rușii încep să obțină controlul, din punct de vedere militar suntem un obiectiv mai ușor (n.r. de cucerit) și amenințarea la adresa Ucrainei va fi existențială”, a spus o sursă militară ucraineană pentru publicația britanică.

Tensiunile au crescut în Transnistria, regiune separatistă a Republicii Moldova, după mai multe explozii misterioase atribuite „teroriștilor”. Acum, conform unor surse militare, serviciile de informații ucrainene avertizează asupra activității de la aerodromul principal din Tiraspol, „capitala” Transnistriei.

Acolo, armata rusă s-ar pregăti pentru un conflict, cu avioane de transport Iliușin-76 și, probabil, elicoptere care ar urma să ajungă în zonă. Potrivit funcționarilor occidentali, aproximativ 1.500 militari ruși ar fi staționați în Transnistria.

Rusia ar putea crea un „pretext” pentru a interveni în Republica Moldova care să se suprapună cu defilarea de 9 mai, când rușii celebrează Ziua Victoriei, care marchează înfrângerea naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Lavrov: Războiul nu se va termina pe data de 9 mai

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a spus că Rusia nu caută să termine războiul din Ucraina pe 9 mai, așa cum s-a speculat. „Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei", a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

„Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi”, a adăugat el.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2022 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.