Rusia a confirmat vineri că a efectuat cu o zi înainte o lovitură cu arme „de înaltă precizie" împotriva Kievului, chiar în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, informează AFP şi TASS.

Rusia a confirmat că a lovit Kievul în timpul vizitei lui Antonio Guterres

„Forţele ruse au distrus cu arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune atelierele companiei aerospaţiale Artiom, în oraşul Kiev", a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării rus, Igor Konaşenkov, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a fost primul bombardament asupra Kievului de la mijlocul lui aprilie. El a avut loc chiar în timpul deplasării, joi, a secretarului general al ONU la Bucea şi în alte localităţi de lângă Kiev, locul unor presupuse abuzuri imputate de ucrainene forţelor militare ruse, care dezmint implicarea lor.

De asemenea, potrivit lui Konaşenkov, trupele de rachetă ale Forţelor Terestre ale Federaţiei Ruse au lovit în timpul nopţii de joi spre vineri 13 obiective militare ale Ucrainei.

Armata rusă a distrus joi, tot „cu rachete de înaltă precizie", „trei centrale electrice situate lângă noduri feroviare", în special la Fastov, în regiunea Kiev. Potrivit primarului Kievului, Vitali Kliciko, cel puţin o persoană a murit în urma atacurilor ruse întreprinse în timpul vizitei lui Guterres.

Autorităţile ucrainene au descris joi seară bombardamentele ruseşti asupra Kievului drept „un act odios de barbarie". Serviciile de urgenţă au scris pe Facebook că zece persoane au fost rănite în aceste atacuri, după ce o o clădire rezidenţială de 25 de etaje a fost lovită cu rachete, notează Agerpres.

Secretarul general al ONU cere Moscovei să coopereze cu CPI

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Moscovei joi, în timpul unei vizite în suburbiile Kievului, scena unor execuţii sumare imputate de ucraineni forţelor ruse, să coopereze cu ancheta Curţii Penale Internaţionale (CPI) asupra unor posibile crime de război.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Vizita intervine la două zile după întrevederea de la moscova cu președintele rus Vladimir Putin, unde a cerut Rusiei să colaboreze cu ONU pentru a permite evacuarea civililor din zonele bombardate.

„Când vedem acest loc oribil, văd cât de important este să avem o anchetă completă şi să stabilim responsabilităţi", a declarat Guterres la Bucea. "Cer Rusiei să accepte să coopereze cu CPI", a adăugat secretarul general al ONU.

La Borodianka, altă localitate de la periferia Kievului, Guterres a calificat războiul drept "absurditate în secolul al XXI-lea", în faţa clădirilor aflate în ruină.

„Îmi imaginez familia mea în una din aceste case astăzi distruse şi înnegrite, îmi văd nepoţelele alergând în panică", a spus el, înainte de a adăuga: "Niciun război nu este acceptabil în secolul al XXI-lea".

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.