Președintele rus Vladimir Putin a anulat joi ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal din Mariupol, dar menține blocada asupra zonei industriale. În urmă cu câteva ore, liderul cecen Ramzan Kadîrov promitea că fabrica va fi sub control rusesc în cursul zilei de azi.

Vladimir Putin anulează ordinul de asalt asupra combinatului Azovstal de la Mariupol, dar menține blocada

„Sfârşitul acţiunii de eliberare a Mariupolului, este un succes”, a afirmat preşedintele rus.

„Consider nepotrivit asaltul propus asupra zonei industriale. Ordon anularea lui”, i-a spus Putin ministrul apărării, Serghei Şoigu, într-o reuniune transmisă de televiziunea publică Rossia 24.

Șeful de stat rus a declarat că hotărârea sa este motivată de dorința de a salva viețile soldaților ruși:„Nu este necesar să coboare în aceste catacombe şi să se târască în subteran prin aceste instalaţii industriale”, a spus preşedintele. „Blocaţi această zonă industrială astfel încât să nu poată trece nici o muscă”, a adăugat el.

Liderul de la Kremlin le-a adresat, de asemenea, un apel luptătorilor ucraineni aflați în Azovstal care nu s-au predat încă. Oficialul le-a transmis că Rusia îi va trata cu respect și le va acorda asistență medicală celor răniți.

Kadîrov a promis că Rusia va controla joi combinatul

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a promis că combinatul siderurgic Azovstal din oraşul asediat Mariupol, în estul Ucrainei, va fi sub control rusesc în cursul zilei de joi.

„Astăzi, înainte sau după prânz, Azovstal va fi complet sub controlul forţelor armate ruse", a declarat Kadîrov, ale cărui unităţi luptă în Ucraina, joi dimineaţă devreme pe canalul Telegram.

El a mai declarat că luptătorii ucraineni care au rămas în combinat încă au posibilitatea de a se preda dimineaţa. Dacă ar face acest lucru, el este sigur că conducerea rusă va lua „decizia corectă".

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

Conform informațiilor ruse, aproximativ 2.500 de luptători ucraineni și mercenari străini se află încă la Azovstal. Conform rapoartelor ucrainene, în jur de 1.000 de civili s-au adăpostit acolo.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2022 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.