Rusia dă asaltul final în estul Ucrainei. Forțele moscovite și-au lansat luni noapte ofensiva așteptată în Donbas, încercând să străpungă apărarea ucraineană pe aproape întreaga lungime a frontului la primele ore ale zilei de marți. De altfel, regiunea istorică, ce include Donețk și Luhansk, a fost motivul pentru care președintele Vladimir Putin a declanșat invazia în Ucraina, motivând că populația rusă de aici este supusă unui genocid. Pentru ea și-a schimbat și strategia, occidentalii afirmând că acțiunile din țara atacată nu sunt conform planului liderului de la Kremlin. Acum, șeful rus vrea cu totul regiunea, ca să facă din ea Noua Rusie.

Rusia, asalt final în estul Ucrainei. Vladimir Putin vrea cu orice preț regiunea Donbas

Vladimir Putin a ordonat atacul luni seară, în jurul orei 22. La scurt timp, de la sol și din aer, armata rusă a început asaltul final asupra râvnitei regiuni a Ucrainei, pe care rușii urmăresc să pună mâna de opt ani. Lupta a început după trei săptămâni de pregătiri.

Întâi, Moscova și-a retras trupele de lângă Kiev și le-a adus aici, unde ar fi mobilizat pe front 76 de batalioane, din care 11 doar în ultimele zile. Din acel punct, armata rusă a început să se arunce puternic în luptă tehnică, ridicând de la sol o escadrilă de Suhoi-34, cel mai nou avion de luptă al lor.

„Lăsaţi-i să vină, să intre în teritoriul nostru, că vor rămâne aici pentru totdeauna. Avem pământ să îi îngropăm pe toţi”, a spus un soldat ucrainean.

Analiștii sunt de părere că bătălia pentru Donbas va fi una aprigă, dat fiind că este un teren pe care ambele tabere îl cunosc bine, spre deosebire de alte regiuni ale Ucrainei, unde Moscova nu avea acest avantaj.

„O mare parte a armatei ruse este acum mobilizată pentru această ofensivă. Indiferent de cât de mulţi militari ruşi aduc aici, vom lupta”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am văzut în ultimele zile cum ucrainenii nu numai că s-au apărat cu vitejie, dar au reuşit să cucerească anumite localităţi din Donbass”, a spus John Kirby, purtător de cuvânt Pentagon.

Occidentul promite că Rusia va plăti pentru această nouă ofensivă

UE pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni, care va include și o limitare a importurilor de petrol rusesc. De asemenea, noi pedepse pregătesc și americanii. În acest timp, liderii europeni promit că vor trimite arme în Ucraina și că vor continua să îi antreneze pe militarii Kievului.

Citeste si:
Războiul s-a mutat în Rusia. Ce este obligată să facă armata lui...
Războiul s-a mutat în Rusia....

Foto: liveuamap.com


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.