Antonio Guterres, secretarul general al ONU, cere încetarea luptelor din Ucraina în timpul Paștelui ortodox, propunând patru zile de ”pauză umanitară”, relatează AFP, potrivit ziare.com.

Antonio Guterres propune încetarea luptelor în Ucraina, timp de câteva zile, pentru a ajuta civilii și a forma mai multe coridoare umanitare, mai ales în zonele puternic afectate de război, precum Mariupol, Herson, Doneţk şi Lugansk

”Solicit astăzi o pauză umanitară de patru zile pentru săptămâna sfântă, de joi până duminică, pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare în Ucraina. (...) Acest Paşte coincide cu o ofensivă rusă în estul Ucrainei. Intensa concentrare de forţe şi de putere de foc face această bătălie inevitabil mai violentă, mai sângeroasă şi mai distructivă”, a declarat şeful ONU.

”În acest an, săptămâna sfântă ortodoxă este petrecută în umbra unui război care reprezintă negarea totală a mesajului de Paşti”, ”un moment pentru reînnoire, înviere şi speranţă”, şi-a exprimat regretul Antonio Guterres, făcând apel încă o dată la dialog între ruşi şi ucraineni, scrie ziare.com.

Rusia intensifică bombardamentele în estul Ucrainei, o noua fază a războiului începe

A doua zi după ce Kievul a anunţat o nouă ofensivă de amploare a Moscovei în estul Ucrainei, forţele armate ucrainene au confirmat că ruşii şi-au intensificat ofensiva de-a lungul întregii linii a frontului în estul ţării. Pentru că preluarea controlului asupra regiunii Kiev a eșuat, campania militară rusă s-a reorientat spre bazinul Donbas, parţial controlat de forţele proruse din 2014.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Președintele Zelenski a declarat, în ultimul său mesaj către națiune, că Ucraina are nevoie mare de arme:

“Dacă am fi avut acces la toate armele de care avem nevoie, pe care partenerii noştri le deţin şi care sunt comparabile cu cele utilizate de armata Federaţiei Ruse, am fi pus deja capăt acestui război şi am fi instaurat pacea şi ne-am fi eliberat teritoriul de sub ocupaţie”, a declarat Zelenski, în mesajul transmis pe Facebook.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.