Rusia a dat un nou ultimatum miercuri forţelor ucrainene blocate în combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol pentru a depune armele, după ce marţi niciunul dintre ei nu s-a predat în cele două ore alocate de Moscova pentru a face aceasta, relatează EFE.

Rusia garantează securitatea şi viaţa celor care se vor preda

"În pofida iresponsabilităţii totale a oficialilor regimului de la Kiev pentru a salva personalul militar, forţele armate ruse - ghidate de principii pur umanitare - oferă din nou militanţilor batalioanelor naţionaliste şi mercenarilor să înceteze lupta şi să depună armele la ora locală 14:00 (11:00 GMT)", a declarat şeful Centrului de control pentru apărarea naţională, generalul-colonelul Mihail Mizinţev.

Generalul rus a asigurat că Rusia garantează securitatea şi viaţa celor care se vor preda miercuri.

El a indicat că marţi, "la ora locală 22:00 (19:00 GMT), nimeni nu a venit pe coridorul (umanitar) indicat".

Rusia a atribuit eşecul ultimatumului de marţi dat rezistenţei ucrainene, baricadată în imensa oţelărie, încercuită de forţele ruse, "autorităţilor de la Kiev care continuă să-şi inducă în eroare oamenii, convingându-i de presupusa absenţă a capacităţilor de evacuare".

Mizinţev afirmă că trupele ucrainene şi batalionul Azov, care opun în continuare rezistenţă în combinat, "sunt conştienţi de situaţia lor disperată, sunt gata să depună armele, dar numai la ordinul Kievului, întrucât în lipsa acestuia i-ar aştepta tribunalul militar".

Într-un apel plin de tragism, comandantul ucrainean al puşcaşilor marini baricadaţi în oţelărie a cerut evacuarea într-o ţară terţă, potrivit DPA.

"Inamicul ne depăşeşte numeric de 10 la 1", afirmă Serhii Volîna, comandantul Brigăzii a 36-a de puşcaşi marini ucraineni într-un mesaj video de un minut publicat miercuri pe pagina sa de Facebook. "Lansăm un apel către toţi liderii lumii să ne ajute", declară el în ceea ce pare un ultim strigăt de ajutor.

Citeste si:
Peste 22.000 de oameni au murit în Mariupol: ”Peste tot este miros...
Peste 22.000 de oameni au...

Azovstali este ultimul punct al rezistenţei ucrainene în oraşul-port Mariupol, unde lupte grele se dau încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, iar în tunelurile combinatului s-ar adăposti numeroşi civili, chiar copii, în afară de militari.

Volîna a cerut o "procedură de extracţie" pentru ca toţi soldaţii rămaşi din garnizoana Mariupol, cei peste 500 de combatanţi răniţi şi sute de civili să fie duşi în siguranţă pe teritoriul unei terţe ţări.

Sub asediu total de la 1 martie, zona urbană şi portul din Mariupol sunt aproape complet distruse.

Potrivit informaţiilor părţii ruse, circa 2.500 de soldaţi ucraineni şi 400 de mercenari străini s-ar afla baricadaţi în combinatul siderurgic. Partea ucraineană susţine însă că acolo s-ar afla şi circa 1.000 de civili şi a cerut în repetate rânduri Moscovei organizarea unor coridoare umanitare pentru evacuarea lor în siguranţă. AGERPRES

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.