„S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore", a afirmat un ofiţer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să treacă la „extragerea" lor, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook. 

Mariupol: Soldații asediați „își trăiesc poate ultimele zile”

„Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi", a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.

„Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe", a adăugat el.

Conform comandamentului Volina, armata rusă are „avantajul în aer, în artilerie, în forțe terestre, în echipamente și în tancuri”.

„Apărăm doar un punct - uzina Azovstal - unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război", a continuat el.

Ucraina respinge ultimatumul dat de Rusia pentru predarea soldaților din Mariupol

Rusia le-a cerut marți ultimilor apărători ai orașului Mariupol să pună capăt „rezistenței lor fără sens”, promițând că, dacă se predau, „viața le va fi salvată” luptătorilor ucraineni retrași în complexul Azovstal.

Ucraina a respins ultimatumul. Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat televiziunii americane ABC, citată de Reuters, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul "încă nu a căzut".

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), pentru a avea „garanţia că rămân în viaţă". „Este singura lor şansă", arăta un mesaj pe Telegram, preluat de AFP. Şmihal a asigurat că „forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt".

Citeste si:
Peste 22.000 de oameni au murit în Mariupol: ”Peste tot este miros...
Peste 22.000 de oameni au...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Aprilie 2022 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.