Peședintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că dialogul său cu omologul rus Vladimir Putin a intrat în impas după descoperirea masacrelor în Ucraina. Rusia a calificat acuzaţiile potrivit cărora trupele sale au executat civili la Bucea în perioada în care au controlat oraşul drept „un fals monstruos” cu scopul de a denigra forțele moscovite.

Emmanuel Macron: Dialogul cu Vladimir Putin a intrat în impas

„După masacrele pe care le-am descoperit la Bucea şi în alte oraşe, războiul a luat o turnură diferită, aşadar de atunci nu am mai vorbit direct cu el, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a declarat Emmanuel Macron la postul de televiziune France 5.

Întrebat de ce nu urmează exemplul altor șefi de stat europeni care au mers la Kiev, Emmanuel Macron a spus că o demonstrație în sine de suport nu a fost necesară după începerea conflictului armat.

„Mă voi duce la Kiev, dar voi merge pentru a contribui cu ceva util, nu doar pentru a-mi demonstra pur şi simplu sprijinul”, a afirmat preşedintele în exerciţiu francez, indicând că de la începutul invaziei ruse în Ucraina el a vorbit de 40 de ori la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Rusia susţine că a lansat invazia pentru demilitarizarea şi „eliberarea" Ucrainei de extremişti naţionalişti. Ucraina şi Occidentul afirmă că Rusia a lansat un război de agresiune neprovocat.

Președintele francez: A folosi cuvântul genocid „nu va ajuta Ucraina”

Șeful de stat francez și-a justificat joi hotârârea de a nu folosi cuvântul genocid împotriva lui Vladimir Putin spunând că „escaladarea verbală” „nu va ajuta Ucraina” și i-ar putea antrena pe occidentali să intervină.

El a menționat la postul de radio France Bleu că a vorbit joi dimineață cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, care miercuri a considerat „foarte dureros” refuzul său de a denunța „genocidul” din țara sa. Cei doi lideri urmau să discute din nou la finalul zilei de joi.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

„Cuvântul genocid are un sens” şi „trebuie calificat de jurişti, nu de politicieni", a declarat Emmanuel Macron, într-o vizită la Le Havre (nord-vest) în cadrul campaniei sale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa.

Din punctul său de vedere, „statele care consideră că este un genocid trebuie să intervină prin convențiile internaționale. Asta vor oamenii? Nu cred(...) pentru că asta ar însemna a deveni beligerant” al conflictului.

„Trebuie ca toată lumea să ştie să-şi păstreze raţiunea, nu ajută Ucraina a intra într-o escaladare verbală fără să se tragă toate consecinţele”, a avertizat el.

„Păstrez aceeaşi linie de acţiune: să facem totul pentru a opri acest război, să fim alături de ucraineni, să avem în continuare măsurile de solidaritate şi să lucrăm pentru a găsi pacea şi a ne proteja compatrioţii de război", a adăugat acesta.

Citeste si:
Proteste violente la Paris împotriva reformei pensiilor
Proteste violente la Paris...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2022 - 11 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.