Ihor Jovkva, adjunctul şefului Oficiului preşedintelui Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a completat un chestionar care va constitui un punct de plecare pentru ca Uniunea Europeană (UE) să decidă cu privire la aderarea țării aflate în război cu Rusia.

Ucraina a anunțat completarea chestionarului pentru aderarea la UE

Preşedinta Comisiei Europene (CE) , Ursula von der Leyen, i-a înmânat chestionarul preşedintelui Zelenski în timpul vizitei sale la Kiev din 8 aprilie. Aceasta a promis un start mai rapid în cazul eforturilor Ucrainei de a deveni un membru al UE în urma invaziei ruse. CE va trebui să emită o recomandare privind conformitatea Ucrainei cu criteriile necesare de aderare, a transmis oficialul de la Kiev.

„Astăzi pot spune că documentul a fost completat de partea ucraineană”, a declarat Jovkva duminică seara pe postul public de televiziune.

„Ne aşteptăm ca recomandarea... să fie pozitivă, iar apoi mingea va fi în terenul statelor membre UE”, a adăugat el.

Jovka a completat că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată la aderarea la UE în iunie, în cadrul unei reuniuni programate a Consiliului European. Instituția se va întruni în intervalul 23-24 iunie, potrivit programului afișat pe site-ul său.

„În continuare, va trebui să începem discuţiile de aderare. Şi odată ce vom purta aceste discuţii, putem vorbi deja despre aderarea deplină a Ucrainei la UE”, a mai spus Jovka.

Ucraina a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la scurt timp după începerea invaziei ruse, produsă în 24 februarie. Aderarea la UE este un proces lung și dificil. Chiar dacă executivul UE va oferi o evaluare pozitivă, ar putea dura mult timp până la începerea negocierilor de aderare. Totuși, von der Leyen a promis un proces rapid.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Aprilie 2022 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.