Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a făcut din nou o solicitare pentru ca Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană, în urma atacurilor armate din partea Rusiei.

Zelenski cere din nou acceptarea Ucrainei în UE

„Acesta este un moment crucial pentru a finaliza discuţiile de lungă durată odată pentru totdeauna şi a decide asupra acordării Ucrainei a statutului de membru al UE”, a scris Zelenski sâmbătă pe Twitter.

Șeful statului a mai menționat că a purtat o discuție cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în care a vorbit despre asistența suplimentară eficientă pentru Ucraina, dar şi despre lupta soldaților ucraineni pentru libertatea țării lor.

Oficial, Ucraina nu este candidată la aderare în UE. Anterior, exista frica ca acest lucru să influențeze negativ relaţiile UE-Rusia.

Rusia a anexat Peninsula Crimeea în 2014

Revoluţia din anul 2014 ce a avut loc în Ucraina a fost provocată de manifestaţiile ce au durat aproximativ trei luni în centrul capitalei ucrainene, organizate contra suspendării pregătirilor pentru semnarea Acordului de Asociere dintre UE şi Ucraina. Acest lucru a dus într-un final la înlăturarea de la concucerea țării a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

În 2014, Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Ucraina şi astfel a izbucnit războiul în estul Ucrainei.

În dimineața zilei de joi, 24 februarie, armata rusească a lansat atacuri armate asupra Ucrainei. Acesta a fost clasificat drept cel mai mare atac al unui stat împotriva altui stat în Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Rusia a invadat Ucraina pe toate căile posibile: tereste, aeriene, marine.

Ucraina a solicitat Fondului Monetar Internaţional un ajutor financiar de urgenţă. "Explorăm toate opţiunile pentru un sprijin financiar suplimentar", inclusiv în cadrul programului de ajutorare de 2,2 miliarde de dolari care urma să fie lansat cel mai târziu în iunie, iar "autorităţile au solicitat FMI şi o finanţare de urgenţă", a spus declarat Kristalina Georgieva, directorul general al instituţiei.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Martie 2022 - 12 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.