Crucișătorul rusesc de rachete Moskva, cea mai importantă navă din flota rusă a Mării Negre, a fost grav avariată după ce muniția de la bord a explodat, a transmis joi ministerul rus al Apărării. Ce impact are scufundarea mândriei Moscovei asupra războiului din Ucraina?

Analiză CNN pe tema scufundării Moskvei, mândria flotei ruse. Impactul acestui episod asupra războiului Rusia-Ucraina

„În urma unui incendiu la bordul crucişătorului de rachete Moskva, muniţia a a explodat. Nava a fost grav avariată", dar "echipajul a fost evacuat în totalitate”, a transmis ministerul rus al apărării într-un comunicat, la scurt timp după incident.

Totuși, Brad Lendon, analist CNN, așterne mai multe scenarii care ar fi putut duce la „odihna” tezaurului rusesc pe fundul apelor. Jurnalistul notează că nu este clar dacă Moskva s-a scufundat din cauza rachetelor ucrainene, a incompetenței rușilor, a ghinionului ori a unei combinații a tuturor celor trei factori.

Cert este că e cea mai mare pierdere de navă militară pe timp de război din ultimii 40 de ani, lucru care va ridica întrebări îngrijorătoare nu doar pentru Rusia, ci și pentru strategii militari din întreaga lume, e de părere Lendon.

Retail jobs

Nava de 12.500 de tone avea un echipaj de aproape 500 de membri. Toți au fost evacuați, în urma unui incendiu de origine necunoscută care a detonat muniția din depozitele navei, explozia provocând daune în structura vasului, a susținut Kremlinul.

Ucraina afirmă că a lovit crucișătorul cu rachete de croazieră antinavă și că acestea au declanșat focul care a detonat muniția. Într-o postare online, înainte de incident, guvernatorul regiunii Odesa, Marksim Marcenko, a declarat că două rachete ucrainene au lovit crucișătorul Moskva.

De asemenea, un consilier al președintelui ucrainean, Oleksii Arestovici, a confirmat pe Youtube atacurile ucrainene asupra navei, fără a indica poziția acesteia.

„Rachetele Neptun care protejează Marea Neagră au cauzat pagube semnificative acestei nave ruseşti”, a declarat Marcenko.

Citeste si:
Fiica lui Putin își apără tatăl în conversațiile online
Fiica lui Putin își apără...

„Arde intens. Acum. Şi cu această mare agitată, este imposibil să ştim când vor putea primi ajutor", a spus el, asigurând că la bord se aflau cei „510 membri ai echipajului”, a completat Arestovici.

Oficialii americani și occidentali din Apărare par să dea crezare părții ucrainene. SUA are „încredere medie” că versiunea Kievului este corectă, a declarat pentru CNN o sursă la curent cu cele mai recente informații în acest caz.

Însemnătatea acestui episod pentru Rusia, în războiul din Ucraina

Cel mai puternic efect poate fi asupra moralului Rusiei, Moskva fiind nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră, deci unul dintre cele mai vizibile atuuri ale Rusiei în războiul din Ucraina.

Chiar dacă Moscova cenzurează cu mare grijă știrile despre conflictul militar din țara vecină, va fi greu de ascuns dispariția unei nave atât de mari și valoroase.

Citeste si:
Cât va mai dura războiul Rusia - Ucraina. Estimarea oficialilor...
Cât va mai dura războiul...

Mai mult, pierderea Moskvei semnalează îndoieli cu privire la capacitățile de luptă ale Rusiei, fie că navă a fost distrusă de inamici, fie că la mijloc a fost un accident.

„Ambele explicații pentru scufundarea navei Moskva indică posibile deficiențe ale Rusiei, fie de apărare antiaeriană slabă, fie de proceduri de siguranță și control al daunelor incredibil de laxe pe nava amiral a flotei Mării Negre”, au scris analiștii Mason Clark, Kateryna Stepanenko și George Barros de la Institutul pentru Studiul Războiului în briefing-ul lor zilnic despre război.

„Ridică semne de întrebare legate de competența navală la 10 ani după ce Putin a anunțat că va restabili capacitățile, moralul și profesionalismul marinei”, e de părere Carl Schuster, fost căpitan al Marinei SUA.

Citeste si:
Lavrov, despre legăturile cu Occidentul: „Va adânci relația cu...
Serghei Lavrov: Moscova nu e...

„Se pare că nu a reușit să-și țină niciuna dintre promisiunile pentru niciunul dintre serviciile militare ale Rusiei”, a completat Schuster, care a subliniat că Rusia a suferit eșecuri și pe uscat.

Pe de altă parte, analiștii ISW consideră că este o lovitură relativ minoră, argumentând că nava a fost folosită îndeosebi pentru lovituri cu rachete de croazieră asupra centrelor logistice și aerodromurilor ucrainene.

Ei au spus că Rusia are sisteme terestre și avioane de atac ce pot face același lucru. Totuși, specialiștii mai susțin că, dacă într-adevăr o rachetă ucraineană a dus la scufundarea crucișătorului, marina rusă ar trebui să-și regăndească operațiunile.

La Washington, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că principala misiune a navei Moskva era apărarea aeriană pentru forțele ruse din Marea Neagră.

Citeste si:
Ucraina: Rusia afirmă că este gata să reia negocierile de pace
Rusia afirmă că este...

„Va avea un impact asupra acestei capacități, cu siguranță pe termen scurt”, a spus Kirby în fața reporterilor.

Când a fost pierdută în război ultima dată o navă de acest rang

Crucișătorul argentinian General Belgrano a fost torpilat și scufundat de submarinul britanic cu propulsie nucleară HMS Conqueror în data 2 mai 1982, în timpul războiului din Insulele Falkland.

Cele două nave militare Generalul Belgrano și Moskva aveau dimensiuni similare, fiecare cu lungimea de 182 de metri și cu o capacitate de 12.000 de tone. Diferența este că la bordul Generalului Belgrano era un echipaj de 1000 de oameni, dublu față de cel al oamenilor de pe Moskva.

Rusia nu a devoalat niciodată numărul victimelor cauzate de incendiul de pe navă și de scufundarea ei ulterioră. Distrugerea crucișătorului argentinian a ucis 323 de persoane.

Așadar, dacă se dovedește că a fost lovită de rachete ucrainene, Moskva ar fi cea mai mare navă de război rusă avariată de inamic din 1941 încoace, când bombardierele germane au distrus cuirasatul sovietic Marat în portul Kronshtadt, au spus analiștii militari, citați de Reuters.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio, apoi a intrat „în pâine”, cu un program full-time, la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. De atunci și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.