Riscuri mari pentru Europa, dacă rușii opresc livrările de gaze. Avertismentul economiștilor germani
În prognoza lor economică bianuală, cele mai mari cinci institute economice ale Germaniei și-au redus drastic previziunile privind produsul intern brut, în vreme ce războiul din Ucraina încetinește recuperarea după pandemia de COVID-19.
RWI din Essen, DIW din Berlin, Institutul Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi IWH din Halle întrevăd acum ca PIB-ul Germaniei să crească cu 2,7% în anul 2022 și 3,1% în 2023. Institutele presupun că nu mai există o escaladare economică ulterioară legată de invazia rusă în țara vecină și că fluxurile de gaze rusești către Europa vor continua. Anterior, entitățile au estimat o creștere economică de 4,8% în 2022.
Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Parlamentul European au cerut ca UE să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia, ca sancțiune împotriva atrocităților comise de forțele moscovite în Ucraina împotriva civililor.
UE vrea să interzică importurile de cărbune din Rusia, iar președintele rus amenință că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa, lucru văzut de economiști ca fiind o mișcare cu consecințe financiare grave pentru ambele părți. În 2020, Germania a cumpărat 58,9% din gazele naturale din Rusia.
Conducta Nord Stream 2, proiect de 11 miliarde de dolari gândit pentru a dubla fluxul de gaze dintre Rusia şi Germania, este acum nefolosită. Germania a oprit complet certificarea conductei după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei, creând astfel un pretext pentru războiul care a urmat.
Shein amenință supremația Primark în Europa: ce se întâmplă pe...
Previziunile specialiștilor germani
În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au estimat o pierdere cumulată anul acesta și următorul de aproape 220 de miliarde de euro, adică peste 6,5% din producția economică anuală. Acest fapt ar duce la o creștere economică de numai 1,9% în acest an și o contracție de 2,2% în 2023.
„Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune bruscă. În ceea ce priveşte politica economică, atunci ar fi important să sprijinim structurile de producţie comercializabile fără a opri schimbările structurale”, a explicat Stefan Kooths, vicepreşedinte şi director de cercetare pentru cicluri de afaceri şi creştere la Institutul Kiel.
Citeste si:XXXLutz surprinde din nou: Preia Grupul Porta din Germania
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
#NOHACK Dictionary: Adware, pop-up-urile agasante care ne apar pe calculatoare
Sursa: start-up.ro
-
Blue Monday - Cea mai depresivă zi din an
Sursa: garbo.ro
-
Ugg e nevoită să-și schimbe numele după ce a pierdut lupta juridică cu...
Sursa: retail.ro
-
Bruce Willis, apariție rară în Los Angeles, în mijlocul incendiilor...
Sursa: kudika.ro
-
„Jefuirea continuă”: Averea miliardarilor lumii a crescut cu 2.000 de...
Sursa: wall-street.ro