Uniunea Europeană (UE) intenționează că interzică importurile rusești de cărbune și lucrează la sancțiuni împotriva petrolului rusesc, în încercarea de a exlude Moscova din economia globală. În acest timp, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, amenință că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa. Economiștii germani întrevăd o recesiune în cea mai mare economie a Europei, dacă livrările de gaze rusești ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi și în restul continentului, transmite CNBC. Avertismentul specialiștilor: „recesiune bruscă”.

Riscuri mari pentru Europa, dacă rușii opresc livrările de gaze. Avertismentul economiștilor germani

În prognoza lor economică bianuală, cele mai mari cinci institute economice ale Germaniei și-au redus drastic previziunile privind produsul intern brut, în vreme ce războiul din Ucraina încetinește recuperarea după pandemia de COVID-19.

RWI din Essen, DIW din Berlin, Institutul Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi IWH din Halle întrevăd acum ca PIB-ul Germaniei să crească cu 2,7% în anul 2022 și 3,1% în 2023. Institutele presupun că nu mai există o escaladare economică ulterioară legată de invazia rusă în țara vecină și că fluxurile de gaze rusești către Europa vor continua. Anterior, entitățile au estimat o creștere economică de 4,8% în 2022.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Parlamentul European au cerut ca UE să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia, ca sancțiune împotriva atrocităților comise de forțele moscovite în Ucraina împotriva civililor.

UE vrea să interzică importurile de cărbune din Rusia, iar președintele rus amenință că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa, lucru văzut de economiști ca fiind o mișcare cu consecințe financiare grave pentru ambele părți. În 2020, Germania a cumpărat 58,9% din gazele naturale din Rusia.

Conducta Nord Stream 2, proiect de 11 miliarde de dolari gândit pentru a dubla fluxul de gaze dintre Rusia şi Germania, este acum nefolosită. Germania a oprit complet certificarea conductei după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei, creând astfel un pretext pentru războiul care a urmat.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Previziunile specialiștilor germani

În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au estimat o pierdere cumulată anul acesta și următorul de aproape 220 de miliarde de euro, adică peste 6,5% din producția economică anuală. Acest fapt ar duce la o creștere economică de numai 1,9% în acest an și o contracție de 2,2% în 2023.

„Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune bruscă. În ceea ce priveşte politica economică, atunci ar fi important să sprijinim structurile de producţie comercializabile fără a opri schimbările structurale”, a explicat Stefan Kooths, vicepreşedinte şi director de cercetare pentru cicluri de afaceri şi creştere la Institutul Kiel.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Aprilie 2022 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.