Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, joi, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitaţia omologului său, Bujar Osmani.

Ministrul Afacerilor Externe a fost invitat de către Bujar Osmani

Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, programul vizitei ministrului român va include, pe lângă consultările politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, primiri de către preşedintele Stevo Pendarovski şi preşedintele Adunării Parlamentare a Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi.

Discuţiile cu oficialii din Republica Macedonia de Nord vor avea drept obiectiv consolidarea relaţiilor bilaterale, cu accent pe creşterea şi diversificarea dialogului politic şi a cooperării economice, inclusiv comerciale, precum şi extinderea cooperării sectoriale dintre cele două state, inclusiv în baza priorităţilor stabilite cu prilejul vizitei efectuate de ministrul Bujar Osmani la Bucureşti, la 16 decembrie 2020, arată MAE.

Şeful diplomaţiei române va sublinia, totodată, importanţa cooperării în vederea prezervării identităţii culturale şi lingvistice a persoanelor aparţinând minorităţilor înrudite, având în vedere rolul de liant pe care acestea îl au în relaţia dintre România şi Republica Macedonia de Nord.

În cadrul întâlnirilor cu înalţii oficiali din Republica Macedonia de Nord, Bogdan Aurescu va reitera "sprijinul ferm şi principial al României pentru parcursul european al acestei ţări şi va sublinia importanţa strategică a procesului de extindere a Uniunii Europene, esenţial pentru securitatea şi stabilitatea întregului continent european, aspect evidenţiat inclusiv în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei". De asemenea, ministrul român va exprima aprecierea pentru alinierea promptă şi completă a Republicii Macedonia de Nord la sancţiunile şi măsurile impuse de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse, se menţionează în comunicat.

Citeste si:
Iohannis efectuează vizite oficiale în Republica Letonia și...
Iohannis efectuează vizite...

Totodată, vor fi discutate colaborarea dintre România şi Republica Macedonia de Nord în cadrul NATO şi va fi subliniată deschiderea pentru abordarea comună, în cadrul Alianţei, a provocărilor strategice actuale, având în vedere interdependenţa dintre securitatea regiunii Balcanilor de Vest şi securitatea pe Flancul Estic, în special în sudul acestuia, la Marea Neagră.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul României pentru viitoarea Preşedinţie-în-Exerciţiu a OSCE, care va fi exercitată în 2023 de Republica Macedonia de Nord.

Nu în ultimul rând, mai arată MAE, în cadrul vizitei vor fi semnate, de către cei doi miniştri, o serie de documente bilaterale care vor contribui la aprofundarea cooperării. AGERPRES

Citeste si:
Ministrul Bogdan Aurescu, „pus la zid” de BBC. „Ce ați dat voi...
Ministrul Bogdan Aurescu,...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Aprilie 2022 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.