Danemarca a hotărât să expulzeze 15 diplomați ruși, a anunțat marți ministrul de Externe Jeppe Kofod. Decizia vine la o zi după expulzarea masivă de diplomați ruși din Franța și Germania din motive asemănătoare. Kofod a subliniat că dorește să „trimită un semnal clar Kremlinului”.

Danemarca, semnal clar către Kremlin după ce a decis să expulzeze 15 diplomați ruși pentru activități de spionaj

„Am stabilit că aceşti 15 agenţi de informaţii expulzaţi au întreprins activităţi de spionaj pe teritoriul danez”, a declarat presei Jeppe Kofod.

Oficialul a completat că vrea să „trimită un semnal clar Rusiei: spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil”.

Conform agenției RIA, care citează Ministerul de Externe de la Moscova, Rusia a anunțat că va lua măsuri de retorsiune după expulzarea celor 15 diplomați din Danemarca.

Germania a expulzat 40 de diplomați ruși, iar Franța 35

Germania a decis să expulzeze un număr de 40 de diplomați ruși aflați la post în Berlin, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, a anunțat luni ministrul german al Afacerilor Externe, Annalena Boerbock, conform agenției France-Presse.

Șefa diplomației germane a subliniat că acești angajați ai Ambasadei Rusiei constituie „o amenințare pentru cei care caută o protecție aici la noi”. Franța va expulza 35 de diplomați ruși „ale căror activități sunt contrare intereselor sale”, a informat luni, pentru AFP, o sursă apropiată Ministerului de Externe de la Paris.

„Această acțiune se înscrie într-un demers european”, a explicat MAE francez într-un comunicat.

„Prima noastră responsabilitate este întotdeauna să asigurăm securitatea francezilor și a europenilor”, se mai precizează în comunicat.

Bulgaria caută spioni ruși în serviciul de contraspionaj

Procuratura specializată bulgară a iniţiat joi o operaţiune pentru descoperirea unor agenţi din cadrul Agenţiei Statale de Securitate Naţională (DANS), serviciul de contraspionaj al Bulgariei. Ei sunt bănuiți că transmit informaţii Rusiei, relatează presa locală citată de agenţiile EFE şi BTA.

Citeste si:
Scurgeri de gaz din Nord Stream. Reacția Kremlinului: „Este stupid...
Scurgeri de gaz din Nord...

Șefa procuraturii specializate, Valentina Madzarova, a confirmat că au fost efectuate percheziții în cadrul respectivului serviciu, fără a da amănunte. Surse din cadrul DANS au transmis că operațiunea a fost declanșată deoarece această instituție însăși suspectează că are angajați care spionează pentru Rusia.

„Investigăm în prezent, împreună cu DANS, o celulă foarte serioasă de spioni ruşi care a fost formată în Bulgaria şi pe care o vedem că acţionează în mai multe medii şi direcţii” a declarat joi premierul Kiril Petkov, înaintea relatărilor despre operaţiunea evocată de presă.

„Agenţii ruşi din Bulgaria acţionează pentru a nu exista relaţii bune între Sofia şi Skopje” a susţinut Petkov, referindu-se la disputele pe care Bulgaria le are cu Macedonia de Nord în chestiuni istorice şi privind limba.

Citeste si:
Șeful spionajului militar ucrainean, despre când se va încheia...
Șeful spionajului militar...

„Ei acţionează şi pentru a nu exista o perspectivă europeană pentru Balcanii Occidentali, o regiune care riscă să devină al doilea punct de conflict legat de războiul din Ucraina'', a mai spus premierul bulgar, după ce, în urmă cu două săptămâni, 10 diplomaţi ruşi acuzaţi de spionaj au fost expulzaţi din Bulgaria.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.