Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat miercuri că guverul SUA „a stabilit că membrii forțelor ruse au comis crime de război în Ucraina”. Statele Unite se bazează pe „o analiză atentă a informaţiilor disponibile din surse publice şi ale serviciilor de informaţii”, a completat americanul, menționând că revine instanțelor rolul de a stabili răspunderea juridică. 

SUA au stabilit că forțele ruse au comis crimă de război în Ucraina

„Am văzut multe informaţii credibile despre atacuri fără discernământ şi atacuri ce vizează în mod deliberat civili, precum şi alte atrocităţi”, a adăugat şeful diplomaţiei americane invocând distrugerea „clădirilor rezidenţiale, a şcolilor, spitalelor, facilităţilor esenţiale, vehiculelor civile, centrelor comerciale şi ambulanţelor”, atacuri soldându-se cu „mii de morţi şi răniţi”.

Multe dintre aceste locuri au fost „identificate în mod clar ca fiind folosite de civili”, a transmis acesta. El a făcut referire la bombardarea unei maternităţi şi a unui teatru în care se adăposteau femei şi copii, şi în faţa cărora cuvântul „copii” era scris cu litere mari, în oraşul strategic Mariupol.

Procuror al Ucrainei: Acest asediu este o formă de „genocid”

Până în data de 22 martie, peste 2.400 de civili au fost omorâți în Mariupol, a spus Blinken, citând oficiali din acest oraș. Aproape 200.000 de persoane sunt în continuare acolo, municipiul încercuit de armata rusă fiind bombardat zilnic de la invazia rusă în Ucraina, din 24 februarie.

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat marți, pentru AFP, că acest asediu este o formă de „genocid”. Rusia „a folosit aceeaşi tactică în Groznâi (Cecenia) şi în Alep (Siria), unde şi-a intensificat bombardarea oraşelor pentru a zdrobi voinţa populaţiei”, a mai spus secretarul american.

Analiză BBC: De ce este orașul Mariupol atât de important pentru Rusia

Potrivit unei analize realizate de jurnaliştii de la BBC, există patru motive principale pentru care cucerirea acestui oraş portuar ar reprezenta o victorie strategică extrem de importantă pentru Rusia şi, totodată, o înfrângere majoră pentru Ucraina. Citește continuarea.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.