Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Ucraina a pierdut „temporar” accesul la Marea Azov. În acest timp, armata rusă strânge lanțul în jurul orașului Mariupol (sud-est - regiunea Donețk), principalul port al țării la apa situată între Peninsula Crimeea și teritoriul rus, în nordul Mării Negre. 

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că Ucraina pierde „temporar” accesul la Marea Azov

„Ocupanţii au reuşit parţial să obţină succes în districtul de operaţiuni Doneţk, privând temporar Ucraina de acces la Marea Azov", a infromat Ministerul ucrainean al Apărării într-un comunicat.


  • Ministerul nu a menționat în text dacă forțele ucrainene au redobândit ulterior accesul la mare.

Rusia a anunțat vineri seară că forțele sale „strâng lanțul” în jurul Mariupol, unde se estimează că 80% din spațiul lovativ a fost bombardat, iar sute de locuitori au fost prinși sub dărâmăturile unui teatru atacat de ruși.

Trupele moscovite au declarat să au reușit să intre în oraș și că luptele s-ar da chiar în centrul orașului Mariupol, asediat de câteva zile, potrivit informațiilor oferite de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konașenkov.

Preluarea controlului asupra Mariupol ar constitui un punct-cheie în conflictul militar din Ucraina și permite Rusiei să asigure continuitatea teritorială între forțele sale venite din Crimeea anexată, în sud, și trupele din Donbas, în est. Mișcarea reprezintă un pas mare către controlul Crimeii și accesul la Marea Neagră.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.