Ambasadorul SUA la Chişinău, Kent Logsdon, a declarat duminica aceasta că nu există deocamdată indicii că Rusia ar putea întreprinde un atac asupra Republicii Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, care a intra luni în a 26-a zi, relatează Deschide.md.

Ambasadorul SUA la Chişinău, despre situația din Moldova în contextul războiului din Ucraina

'Suntem cu toţii atenţi la orice semn şi la orice ştire ca să ne dăm seama ce se întâmplă în imediata vecinătate a frontierei Republicii Moldova. În acest moment nu avem indicii că Republica Moldova ar putea fi ţinta unui atac, dar suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce ar putea să se întâmple în regiune, în special în contextul imaginilor pe care le vedem în fiecare zi a ceea ce se întâmplă în Ucraina', a spus diplomatul american.

În contextul confruntării militare cu Rusia, Kievul trebuie să acorde o atenţie deosebită Transnistriei, mai ales că aerodromul de la Tiraspol poate deveni un punct de desant al trupelor ruse pentru ofensiva asupra Odesei, declaraseră recent generalul forţelor armate ucrainene Serghei Krivonos şi expertul militar ucrainean Oleg Jdanov, potrivit RBC.ua.

De asemenea, primarul oraşului Odesa, Ghennadi Truhanov, îşi exprimase săptămâna trecută preocuparea faţă de posibilitatea ca trupele ruse din Transnistria să participe la ofensiva rusă împotriva Odesei concomitent cu cele care ar veni dinspre localitatea Voznesensk, regiunea Nikolaiev.

Rusia are 3.000 de soldaţi în Transnistria

'Este o intenţie pe care ei (ruşii) nu o ascund. Dar până când gruparea de trupe ruse care avansează spre Voznesensk nu va ajunge la Odesa, Transnistria va sta foarte liniştită. Mai ales că noi avem suficiente trupe şi artileria noastră poate ajunge adânc în teritoriul transnistrean', a afirmat Jdanov.

Pentru Ucraina în ansamblul ei, dimensiunea contingentului rus din Transnistria nu reprezintă o ameninţare deosebită. Rusia dispune acolo de un efectiv de circa 3.000 de soldaţi repartizaţi în câteva unităţi de luptă, un batalion de tancuri, două batalioane motorizate şi unul de artilerie. Restul sunt unităţi de sprijin, a explicat acelaşi expert ucrainean.

Citeste si:
Planul de pace în 10 puncte a lui Zelenski. Putin: „Ucraina poate...
Planul de pace în 10 puncte...

El a exprimat îndoieli că ruşii ar putea efectua în Transnistria o mobilizare forţată, aşa ca în regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatiştii proruşi.

Aeroportul militar de la Tiraspol ar putea deveni un punct important pentru trupe ruseşti

Motivul pentru care zona transnistreană trebuie să se afle în atenţia autorităţilor de la Kiev este explicat de generalul Krivonos. Pericolul constă în aceea că aeroportul militar de la Tiraspol ar putea deveni un punct important pentru desantul de trupe ruseşti care să participe la ofensiva împotriva Odesei, potrivit Agerpres.

Dacă ruşii vor reuşi să transfere acolo forţe suplimentare, acesta va deveni un 'cuţit în spatele' regiunilor Odesa şi Viniţa, consideră generalul forţelor armate ucrainene, conform RBC.ua.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Martie 2022 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.